Бережіть хотдоги, або Ракета, що полюбляє сосиски

Джеремі Стронґ. Розшукується ракета на чотирьох лапах! – Л.: Видавництво Старого Лева, 2008. – 236 с.

Ви нещодавно придбали песика чи вже давно виховуєте свого улюбленця? Придивіться уважніше до свого собаки! Якщо це рудий пудель із кудлатими вухами й довгим носом, якого він всюди пхає, то ваша родина в неабиякій небезпеці. Можливо, саме до ваших рук потрапило щеня рудої мегаракети Стрілки, і тепер ви просто приречені на всілякі пригоди! Якщо ж ви не маєте такого собаки, то можете запросто потрапити в круговерть неймовірних історій, прочитавши нові повісті Джеремі Стронґа «Розшукується ракета на чотирьох лапах!» та «Пропала ракета на чотирьох лапах!».

Стрілка – найшвидша собака на планеті, яка може вихопити гамбургер прямісінько з вашого рота й за виграшки поцупить курчатко з-під носа у продавця. З такою неконтрольованою і шаленою, відважною і неймовірно кмітливою тваринкою, що вміє високо стрибати й летіти прямо до цілі, наче стріла, ніколи не буде сумно. Тільки-от через свою величезну любов до їжі й повне невігластво у царині людських законів Стрілка постійно потрапляє в якусь халепу, а з нею і її юний господар Тревор. Добре, що в нього є вірна подружка Тіна, яка щоразу допомагає їм вийти сухими з води. Вона «тямуща» дівчинка, завжди має цікаві ідеї і до Тревога ставиться «типу… на букву “Л”». Тож удвох вони борються зі злим сержантом Смагом і рятують Стрілку від гицеля. Словом, у розповіді не бракує кумедних ситуацій і жартів.

Друга частина книжки написана від імені самої Стрілки, тому не дивно, що оповідь дуже емоційна і жвава. Тож деякі слова навіть написані великими літерами, і текст рясніє вигуками типу «Хрясь-хрясь!», «Гуп!», «Шасть!» тощо. Адже для собаки світ – це слухові й нюхові образи! Що вже й казати про мову Стрілки, в її пістрявому словниковому запасі трапляються й «екстраординарний», і «стрьомний»… Крім того, вона має свою філософію, згідно з якою завжди губляться двоногі (тобто люди), а не вона, адже собака завжди знає, де вона є. І лише цього разу Стрілка «ПРОПАЛА», адже вперше вона не знає, куди потрапила. Проте з будь-якої ситуації можна знайти вихід, коли поряд є товариші. Разом з новими друзями – Котом і бабуїном Гулі – Стрілка таки знаходить дорогу додому.

У цій книжці є все, що потрібно для успішного американського фільму: гонитви, любовні історії і, звичайно ж, хепіенд. А прочитати її можна так само швидко, як подивитися кінострічку, або ж розтягнути задоволення на невеличкі «серії», насолоджуючись чудовим перекладом і дотепними ілюстраціями.

Наталя Трухіна

Придбати книгу Джеремі Стронґ  «Розшукується ракета на чотирьох лапах!» в інтернет-магазині ВсіКниги.