Турухтани, мартини та інші пернаті

Олесь Ільченко. Наші птахи. Круки, шуліки, мартини та інші птахи України. – К.: Грані-Т. – 2008. – 80 с.

Ця науково-популярна книжка – вдалий приклад створення успішного творчого тандему письменника Олеся Ільченка та художника-орнітолога Ігора Землянських. Видання складається з тридцяти коротких нарисів про птахів, об’єднаних за місцями мешкання у відповідних природних та ландшафтних зонах України: степ, водойми й узбережжя, гори, ліс та місто.

Чи знаєте ви, що на наших теренах живуть птахи з колоритною назвою «волове очко», які сплять у низинках цілим гуртом у декілька шарів? А про те, що круки шукають собі пару на все життя? Ні? Тоді про все це і набагато більше ви зможете дізнатися із книжки Олеся Ільченка.

Кожний розділ книжки відкривається описом природної зони, де зустрічаються різні птахи. А для того, щоб читачі мали найповнішу уяву про кожного птаха, в книзі наводяться кольорові малюнки, виконані на високому професійному рівні. Адже, мабуть, не всі знають, що забарвлення в багатьох пташок відрізняється у самців, самиць та пташенята.

Легко та ненав’язливо Олесь Ільченко розповідає про звички птахів, особливості їхньої поведінки, голоси і зазначає, поширений чи рідкісний цей птах. Крім того, автор торкається і причин зниження чисельності птахів та значення заповідників у світі живої природи. Особливо тішить, що автор завзято наголошує на тому, що зберегти природу – це справа честі кожного українця. Хіба можна не повірити йому та не перейнятися щирим бажанням допомогти пернатим друзям? Гадаю, що ні.

“Птахи України” – чудова книга для сімейного читання. Адже інформація, зібрана в ній, буде цікавою не лише допитливим дітям, а й допитливим батькам. Книга не є інформаційно перегруженою, а текст сприймається як дуже вміле балансування на межі наукового та популярного стилів, що забезпечує видання широкою аудиторією. Книга буде корисною і в рамках шкільної програми з біології, а також у польових умовах, під час подорожей лісом, степом тощо – адже вона допоможе навчитися розпізнавати птахів рідного краю. А виважені вкраплення наукової інформації, можливо, спонукатимуть до глибшого ознайомлення із загадковим та привабливим світом пернатих.

Також у книзі Олесь Ільченко звертається до цікавих сторінок історії та фольклору України, наводить стислий перелік найважливіших екологічних проблем рідного краю. А це, погодьтеся, може спонукати дітей замислитися над дуже важливими в наш час питаннями дбайливого ставлення до навколишнього середовища. Зрештою, якщо бібліотека школяра складатиметься з подібних книжок, батькам не доведеться замислюватися над тим, чи в правильному напрямку формується світогляд дитини, чи не виросте вона байдужою до проблем довкілля. А вчителям на уроках зоології, можливо, буде легше залучити непосидючих учнів до пильного штудіювання сторінок підручників.

Олена Свириденко