«Обережно, гроші!», або Як виховати міліонера

Бодо Шефер. Пес на ім’я Мані, або Абетка грошей. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2008. – 232 с.

Хто з нас не мріяв у дитинстві про скарб або ж про спадок від двоюрідної бабці з Америки? Кого не відвідувало у солодких снах питання – а що би я зробив, якби був міліонером?.. На жаль, нам не поталанило народитися у родині Біла Гейтса, однак це ще не привід вішати носа, тому що в кожного з нас є шанс розбагатіти. Усе залежить від того, чи навчитеся ви правильно поводитися з грішми, вважає Бодо Шефер – відомий в Європі фінансовий консультант й автор бестселера «Шлях до фінансової незалежності».

«Пес на ім’я Мані, або Абетка грошей» – книга, написана спеціально для дітей, яка, проте, неодмінно стане в пригоді дорослим. У доступній і цікавій формі автор пояснює, як важливо ще змалечку навчитися раціонально розпоряджатися фінансами і як примножувати свій статок.
Головна героїня – дівчинка Кіра – знаходить свій шлях до успіху завдяки білому лабрадору Мані, який уміє розмовляти і знає абсолютно все про гроші. Кумедно, еге ж? Якщо вже собака зумів опанувати науку фінансів, то й кожен з читачів зможе.

Насамперед необхідно визначити ваші цілі в житті. Потім зайнятися «візуалізацією» вашої мрії (пояснення знайдете в книзі) і працювати над її втіленням. Головне – повірити у власні сили й не спинятися на півдорозі. Ви маєте бути цілеспрямованими, наполегливими й самостійними у своїх рішеннях. Щоб повірити в себе, пес Мані радить завести «Журнал досягнень», де варто записувати кожну свою маленьку перемогу. Крім того, щоб досягнути успіху, слід братися тільки за ту справу, що приносить задоволення. Бодо Шефер пропонує читачеві успішний «рецепт» розподілу прибутків, завдяки якому той зможе виростити «курочку, яка нестиме золоті яйця». Ви також дізнаєтеся, як діє таємниче «правило сімдесяти двох» і ще багато цікавого про акції, біржі й фонди.

Звичайно, для малих дітлахів ця «абетка» може здатися нудною і нецікавою, адже автор все-таки фінансист, а не літератор. Тож поціновувачі яскравих образів і вишуканих метафор будуть розчаровані. Із тих самих міркувань не варто читати її малюкам на ніч, натомість краще взяти книжку до рук, коли вперше розмовлятимете зі своєю дитиною про кишенькові гроші.

Ця книга змусить підлітка задуматися над тим, чого він хоче досягнути в житті і як це можна зробити. Адже «щастя, якщо добре придивитися, – не що інше, як кропітка підготовка і наполеглива праця». Звісно, щастя не в грошах, але варто пам’ятати слова одного з персонажів книжки: «Самі по собі вони [гроші] не роблять людей ні щасливими, ані нещасними». Усе залежить лише від вашого поводження з ними, а цього й прагне навчити дітей Бодо Шефер.

Наталя Трухіна