Пригоди найвідомішого шведського кота

Кнутсон Єста. Нові пригоди Пелле Безхвостого / Переклад зі шведської Г. Кирпи. – К.: Юніверс, 2005. – 96 с.

Чи ставили ви собі коли-небудь питання, як стати найвідомішим у світі шведським котом? Мабуть, ні. А хочетепідказку? Це так само просто, як стати найвідомішим у світі іграшковим ведмедиком,  потрібно потрапитина сторінки хорошої дитячої книжки. Історіям про пригоди ВінніПуха вже вісімдесят. Кіт Пелле Безхвостий,один із найулюбленіших персонажів шведської літератури для дітей, трохи молодший. Але погодьтеся,68 років  таки поважний вік для  кота.

Яким же має бути найвідоміший у світі шведський кіт? Не повірите, але це звичайний собі сірий котикз рожевим носиком, а «головної окраси котячого племені», тобто хвоста, у нього якраз немає, бо коли Пелле був ще зовсім маленьким кошеням, пацюк хвостика відгриз. І тепер сусідські коти часто дражняться з бідолахи.

Один зі славнозвісних земляків Безхвостого Пелле, «чоловік у розквіті сил» Карлсон, любив із будь-якого приводу казати про себе: «Найкращий у світі…» Натомість герой Єсти Кнутсона  дуже скромний і ввічливий кіт. Зокрема, він завжди уважно слухає, коли його маленька господиня Брігіта хоче почитати вголос свою улюблену книжку, ну, хіба що часом трохи задрімає… Він ніколи не зневірюється, хоча інколи доводиться потрапляти в ситуації, які здаються майже безвихідними. Натомість котик завжди вибачає капосним сусідам їхні підступи: і справді, як же сердитися на бідолах, коли жодного лихого задуму вони ще не зуміли довести до кінця, натомість щоразу ставалипосміховиськами в очах усієї котячої громади. Сам же Пелле  мрійник і трохи поет, щедрий, щирий і дуже вірний друг.

Познайомити українського читача з Безхвостим Пелле та його приятелями взялася чудова київська письменниця й перекладачка Галина Кирпа. Завдяки їй ми можемо читати про пригоди найвідомішого кота в гарному перекладі. Наразі вийшли перші дві частини цієї серії, а щопівроку з’являтиметься по новій історії циклу.

Казкові повісті Єсти Кнутсона написані в жанрі казки про тварин, яка тісно пов’язана з байкою. Хоча коти на сторінках книжки часто займаються і власне котячими справами ловлять мишей, муркочуть біля грубки чи співають на даху усі вони наділені людськими рисами характеру. Люблять новорічні свята, карнавали, поїздки в село, шкільні вікторини, цікаві книжки і цим дуже схожі на своїх юних читачів. Якщо вдаватисядо літературних паралелей, то найближчими за жанром до «Пригод Пелле Безхвостого» будуть «Вітер у вербах» К. Грема та згадана вже дилогія про ВінніПуха А. Мілна.

Хоча безпосереднім адресатам дядечка Єсти по шість-вісім років, його книжки, безсумнівно, можна зарахувати до «сімейного читання». Адже хороша дитяча книга не має вікових обмежень, її з приємністю прочитають люди різного віку, і кожен знайде для себе щось своє. Завдяки гарному перекладу текст добре пристосований для читання вголос, зо­крема, й у ролях. Великий шрифт і цікаві малюнки дозволяють цим книжкам почесно стати першими в самостійному читацькому досвіді дитини.

Отож залишімо на кілька годин свої щоденні клопоти, щоб познайомитися з найвідомішим у світі шведським котом. Хіба часто до нас приходять такі славні гості?

Зоя Жук