Історія, критичне мислення та інші приємності

Ярослав Грицак. Життя, смерть та інші неприємності. – К.: Грані-Т, 2008. – 232 с. — Серія «De profundis».

Нейтральною і водночас епічно-амбіційною фразою «Життя, смерть та інші неприємності» названа збірка есеїв відомого українського історика й публіциста Ярослава Грицака, написаних ним для різних видань протягом останніх двох років. «Короткі тексти на серйозні історичні теми», якщо вірити авторській характеристиці вміщених у книзі есеїв, мають назви на кшталт «Цінності», «Заздрість», «Покоління» і цілком відповідають тому популярному на Заході й майже не знаному в нас підходові до вивчення історії, коли об’єктом вивчення стає сама людина і її повсякденність, напротивагу політичній історії «радянського розливу».

«Сифіліс був продуктом модернізації» чи «Якого зросту був Пушкін?» – на такі й подібні речі натикаємося у виданні не раз. Зазвичай, ми про це не замислюємося, однак на історію можна дивитися і з такої незвичної точки зору. У почутті гумору, між іншим, авторові теж не відмовиш. А ще одним додатковим бонусом цієї добірки можуть стати історії з-за лаштунків скандального телешоу «Великі українці».

Привчаючи читачів до гуманістичнішого погляду на близькі й далекі історичні події, автор водночас акцентує читачеву увагу на закономірностях і тенденціях, а цим допомагає мислити більш критично й глобально. І справді, Грицак ставить перед нами питання, які мало хто поставив би собі сам, – чи то через інерцію мислення, чи то через політичні спекуляції, що незмінно супроводжують болючі історичні події на кшталт Голодомору чи Голокосту. Грицак тут відверто виходить за рамки політично доцільного погляду на історію, який присипляє, не сприяючи пізнанню й критичному мисленню. Нам подеколи важко долати цю інерцію, яка волає до нас із газет і екрану телевізора, однак мужність і вміння користуватися власним розумом – річ корисна в принципі. І навіть якщо ми не цікавимося історією й політикою – вони так чи інакше цікавляться нами.

Утім, політика хай лишиться на совісті політиків. Нам варто читати цю й подібні до неї книжки, перечитувати, обговорювати й рекомендувати друзям. І все ж, віддавши належне авторові тексту, поговоримо й про саме видання. От тут маємо привід для критики. На жаль, видання зроблено подекуди дещо нефахово. Приміром, на обкладинці зображена мапа, де окремо виділена Україна, – але кольорова позначка різко зміщена вбік щодо того місця, де мала би бути. Можемо хіба сподіватися, що здорова конкуренція на ринку української книги зрештою підвищить якісний рівень роботи видавництв. Бо інакше конкуренцію з електронікою друкована книга не подолає ніколи, і можна буде просто забивати в інтернет-пошуковик «есе Ярослава Грицака» – матимемо все те саме, хіба що безплатно.

Ганна Гриценко

Придбати книгу Ярослав Грицак «Життя, смерть та інші неприємності» в інтернет-магазині ВсіКниги.