Для великих і малих фантазерів

Леся Вороніна Хлюсь та інші. – К.: Грані-Т, 2008 – 56 с

І де були такі яскраві, смачно оформлені книжки, коли ми були дітьми? Просто ж очей не відірвати! Це вже потім, почавши читати, можна поцінувати і легкість викладу, і соковиту мову, і тонкий гумор. Але без прекрасних ілюстрацій Катерини Штанко «Хлюсь та інші» Лесі Ворониної могли б загубитися серед того всього, що пропонують сучасні українські видавці сучасним українським дітям.

Достатньо розгорнути цю барвисту книгу – і ви відразу потрапите у вигаданий химерний світ, де з автомата для продажу газованої води несподівано у склянку випадає дивовижний і смішний Хлюсь, який уміє літати в мильній бульбашці. Тут з’являється дещо інфернальна постать вченого Оселедця, що хоче за допомогою новітніх технологій перетворити всі річки на розсіл. А дві білі жаби, продані на звичайному ринку ханигою, виявляються високорозвиненими інопланетними істотами, котрі зазнали аварії на нашій планеті. Власне, якби, крім ілюстрацій, у цій книжці більше нічого не було, вона б усе одно виявилася чудовою…

Хоча головні лаври все-таки за правом належать авторці. Її фантазія має в собі щось дитяче – тому не сумнівайтеся: ваша дитина це поцінує. А оскільки на книзі не написано, на який саме вік вона розрахована, то вам доведеться встановлювати це емпіричним шляхом: річ у тім, що тут ідеться не так про вік, як про світосприйняття. І якщо ви досі бачите кольорові сни, то «Хлюсь…» вам сподобається. Це книжка для фантазерів!

Можливо, ви сміятиметеся зовсім не в тих місцях, де ваша дитина, але приємне враження від читання гарантоване. До речі, великий шрифт дуже полегшить дітлахам процес читання (якщо вони вже роблять це самостійно), а великий формат створить небуденний, особливий настрій – тому книжка корисна, з якого боку не підійди.

Під однією обкладинкою в книзі сусідять три казки: «Хлюсь та інші», «Пригоди блакитного папуги», «Таємниця чорного озера». Усіх їх об’єднує один творчий підхід: якась незначна подія – і реальність стає не такою вже й реальною… Абсолютно неочікувані повороти сюжету! І при цьому цілком логічні – за такою собі казковою логікою, яка затягує, заважаючи холодному раціональному сприйняттю. Тому маленькі читачі замисляться про екологічну долю планети, дорослі – про те, чому дитячі автори пишуть такі короткі твори. Причому різні корисні думки, які справді варто доносити до дітей, доки вони ще малі, у цій книжці викладено без будь-якої занудної дидактики. Просто на них збудовано сюжет.

Люби природу. Цінуй тих, хто поруч. Вирішуй проблеми, замість того, щоб тікати від них. Вихід існує ЗАВЖДИ. Цих – та й будь-яких інших – гасел ви у казках Лесі Ворониної не знайдете. Але між рядками вони прочитуються дуже добре – і, головне, цікаво!

Тому якщо ви ще не вибрали своїй дитині подарунка на якесь зі свят груднево-січневого циклу, сміливо йдіть до книгарні і купуйте «Хлюся…» – він стане окрасою вашої бібліотеки!

Павло Тацій

Придбати книгу Лесі Вороніної «Хлюсь та інші» в інтернет-магазині ВсіКниги.