Про що мовчить Тутанхамон?

Античний світ. Повна ілюстрована енциклопедія / Дж. Бінгем, Ф. Чандлер, Дж. Чизолм та ін.; Пер. з англійської. – К.: Країна мрій, 2007. – 400 с.

Чи можна назвати вашу дитину допитливою? Чи цікавлять її розповіді про світи, яких уже не існує? Чи траплялося таке, що під час перегляду історичних фільмів або мультиків дитина запитувала, хто такі Олександр Македонський, Ганнібал, Тутанхамон? Чи хотіли б ви, щоб вона мала особистий довідничок із античності?.. Якщо ви відповісте ствердно хоча б на одне з наступних запитань, то можете сміливо брати до рук енциклопедію «Античний світ».

Енциклопедія розповідає про життя стародавніх людей Месопотамії, Єгипту, Греції, Риму. Але не думайте, що головними для них були війни (бо саме таке враження дуже часто складається). Гортаючи сторінки «Античного світу», ви дізнаєтеся не лише про важливі історичні події – битви, перемоги, поразки, – а й про культуру тодішніх людей: вірування, побут, дозвілля. Наприклад, цікаво, що в перших містах люди «заходили» в будинки через отвори в дахах, що в Греції бавилися іграшкою йо-йо, яку і досі полюбляють діти, а в Римі грали в класики.

Завдяки чудовому ілюстративному оформленню читач візуально переноситься в стародавній світ. Ви не знайдете у книзі білих плям: кожна сторінка заповнена дивовижними зображеннями стародавніх людей, тварин, будівель, зброї, побутових речей. Сприйняття інформації не тільки в словесному, а й у графічному вигляді допомагає краще пізнати та відчути специфіку античного світу. Якщо ж говорити про «білі плями» як про нерозгадані таємниці, то з ними читач енциклопедії зустрінеться не раз. Автори книги постійно вказують на джерела (хто, коли і як досліджував ту чи іншу знахідку) та достовірність інформації. Тому не дивуйтеся, якщо, скажімо, ваша дитина раптом зацікавиться історією Єгипту: це просто означатиме, що вона заінтригована таємницею затоки Абікур або знахідками Долини золотих мумій.

Енциклопедичний матеріал сприймається дуже легко через поділ розділів на невеликі статті, які не переобтяжують дитячу голівку безліччю дат і сухих повідомлень. Уся інформація подається у вигляді захопливих розповідей, що неодмінно сподобаються не тільки дітям, але й вам. Так-так, долучитися до читання енциклопедії може будь-хто із дорослих: це було би корисно з метою отримання матеріалу для шкільних занять, цікавого проведення часу з дитиною, врешті, з метою самовдосконалення. Як-то кажуть, вчитися ніколи не пізно. А для тих, кому важлива точна хронологія подій, в енциклопедії міститься довідковий розділ, який подає відомості й про історичні дати, і про видатних особистостей, і про античних богів.

Саме енциклопедії є першим кроком дитини до знайомства з науковою літературою. Погодьтеся: донести серйозний матеріал до дитини так, щоб приємно її вразити, заінтригувати та заохотити до науки, – справа непроста. Тому справедливими тут є слова з реклами: «Якість понад усе!». Дитяча енциклопедія повинна бути гарно ілюстрована, достатньо інформативна й при цьому зрозуміла та цікава для дітей. Із цими завданнями «Античний світ» впорався на дванадцять балів.

Жанна Левицька