Політ на кулі у дитинство

У бурхливому потоці дорослого життя все частіше хочеться потрапити в казку. Думаєте, це неможливо? Навпаки, надзвичайно легко! Погортайте «Політ на кулі», щоб потрапити у чарівний світ, у який хоча б на мить мріє повернутися кожен дорослий. Але, як це не прикро, книга — для дітей. Тому дорослим доведеться погортати її й віддати малюкам, а потім тільки тихенько заздрити: у дитинство не повернешся.

«Політ на кулі» — це майстерно підібрана колекція віршів українських поетів — добре відомих Д. Павличка, П. Воронька, Л. Шевченко, М. Людкевич. У віршиках зустрічаємо веселу сімейку огірочків, кошеня, яке заблукало й засмучено шукає маму, ведмежа, яке чимдуж тікає від бджіл на велико-сипеді та багатьох інших персонажів, яких об’єднує те, що всі вони — наші давні знайомі. Пробирає ностальгія: коли ще добереш часу зайти в гості до білочки, здійснити політ на кулі, поспівати веселу пісеньку зі старим друзякою Капітошкою чи зварити каші з хазяєчкою сорокою-вороною?

Але книжка сподобається не лише розчуленим дорослим. Калейдоскоп милих і добрих героїв, надзвичайна простота віршів, незвичайність образів зачарує і дітлахів.

Окремо хочеться відзначити якість ілюстрацій. «Політ на кулі» — настільки яскрава й барвиста книга, що хочеться перегортати й розглядати її знову і знову. Вірші чудово ілюструються малюнками — бачимо і модника таргана в джинсах і блейзері, і туриста-ведмедика з наплічником, і сім’ю грибочків із солідним татом в окулярах, і білченят у вишиванках… Образи героїв частково адаптовані під сучасне життя й сприйняття навколишнього світу сучасним малюком.

Вірші збірки так і просяться, щоб їх заспівали. Ну, із «Пісенькою Капітошки» проблем не виникає — її вже виконує наш давній-предавній мультяшний знайомий — Капітошка власною персоною! Але й «Веселі музики» не зайве заспівати — там композиторами й виконавцями виступають коники-стрибунчики та ховрашок.

Що ж, «Політ на кулі» — це справді гарно. Але мало! Це видання — дебют «Апріорі» на ринку дитячої книги. У тому ж форматі — гарно ілюстровані, якісні видання для найменших — працює ще кілька видавництв. Але, зайшовши до книгарні, на кшталт щойно згаданої немає з чого. Ось якби таких книжечок було піввоза…

Зауважу, що концептуально успіх книги розрахований на ілюстрації. Так, для дітей це, безумовно, важливо, бо яскраві малюнки — уже половина справи. Але хотілося б, щоб текстів було більше! Бо дитина більшою мірою формує власну думку, власне бачення чогось саме з прочитаного. Ілюстрація — то вже своєрідний «додаток»! Книзі також бракує певної систематичності. Може, варто було б підбирати твори за схемою «зима-весна-літо-осінь»? Але то так — зауваження до слова. А загалом дебют більше ніж вдалий. І метафорично звучить назва «Політ на кулі», нагадуючи про польоти фантазії і подорож у казку — за межу, де залишилося дитинство.

Віра Наливана