Капосна взувачка для казкових подорожей

Богдан Жолдак. Капосні капці. – К.: Грані-Т, 2008. – 80 с.

Чи не кожна персона у світі сучасної української літератури має свій «імідж»: Ірен Роздобудько пише красиві психологічні історії про кохання, Світлана Поваляєва ілюструє свої тексти власними світлинами у стилі «ню», а Любка Дереша здоровим людям узагалі краще не читати… Втім, це тільки стереотипи – доводить київське видавництво «Грані-Т». У новій оригінальній серії «Сучасна українська проза» зібрано популярних авторів саме з таким стійким «іміджем» у критиці. Однак тепер вони відкривають нові грані свого таланту – здатність писати для дітей. От і Богдан Жолдак написав для дітей «капосну» казку.

«Капосні капці» – це вдале продовження казки про Абу-Касимові капці, знайомої українському читачеві ще від Івана Франка. І, якщо класик всього лишень переповідає східний сюжет у віршовій формі, то Богдан Жолдак створює на його основі абсолютно нову сучасну казку, ба навіть «кіноказку», перенісши дію на український ґрунт. Динамічна, захоплива пригодницька казка чудово виглядала б на телеекранах, але то й не дивно, зважаючи на те, що автор «Капосних капців» – досвідчений сценарист.
Згідно з найкращими законами жанру, в «Капосних капцях» змагаються сили Добра й Зла, однак автор-сучасник позбавляє це класичне протистояння  пафосу, показуючи конфлікт із щирим гумором. Богдан Жолдак нерідко змушує читача співчувати й таким персонажам, яких ми звикли бачити в негативному світлі.

Граматика й стилістика твору витримані на найвищому рівні, тож навіть із погляду розвитку мовної культури дитини «Капосні капці» стануть дуже практичною й симпатичною «взувачкою». Крім того,  Жолдак виявив свою любов до української мови, наповнивши книжку неологізмами, що стануть у пригоді не тільки дітям, а й дорослим, які дбають про чистоту рідної мови.

Тетяна Таланова

Придбати книгу Богдана Жолдака  «Капосні капці » в інтернет-магазині ВсіКниги.