Зачароване правосуддя

Катерина Диса Історія з відьмами. Суди про чари в українських воєводствах Речі Посполитої ХVІІ – ХVІІІ ст. – К.: Критика, 2008. – 304 с.

Українські відьми здавна викликали цікавість митців – ви не знайдете письменника, який так чи інакше не торкався цієї теми. Іншою зацікавленою стороною були суди – адже саме туди зверталися зачаровані громадяни, шукаючи захисту від потойбічних сил. Ну і нарешті науковці також взялися за це питання – у видавництві «Критика» вийшло перше не етнографічне дослідження відьомства.

Історик Катерина Диса у своїх пошуках звернулася знов-таки до суду. Бо судові документи – чи не єдиний слід, який залишили за собою стародавні чарівниці. Досліджуючи матеріали судових процесів XVII-XVIII сторіччя, авторка намагається розібратися в тому, чим насправді були чари для наших предків, у чому полягають особливості національного сприйняття потойбічних сил і чому в той час, коли в Європі кількість спалених відьом рахувалася десятками тисяч, наших чарівниць карали на горло вкрай рідко, натомість обмежувалися штрафами й попередженнями. Цікаво довідатися про модний нині ґендерний аспект – особливості жіночої магії, зокрема любовної, а також спробувати замислитися: чому в Україні у 80% випадків у чарах звинувачували жінок, а в сусідній Росії – навпаки, чоловіків.

До честі авторки слід відзначити, що вона не захоплюється так званим «науковим» стилем, тому її книжку можна читати і без словника. А при нинішній цікавості публіки до інтелектуальної літератури, тим паче на таку резонансну тему, ризикнемо напророкувати дослідженню великий успіх.

Хочеться зауважити, що судові процеси – тільки верхівка айсберга. Українська магія – явище побутове, звичне й до суду потрапляє тільки у виключних випадках. Однак це – перша ластівка. Будемо чекати, що й решта науковців звернуть увагу на гігантський нерозвіданий пласт, що лежить просто у них під ногами. Отже, далі буде?

Олекса Вертипорох