Щоденник фемініста

Януш Леон Вишневський, Дорота Веллман. Аритмія почуттів. пер. з пол. Т. Чужа. – К.: Махаон-Україна, 2010. – 224 с.

За останніх півроку твори популярного польського письменника Януша Вишневського просто-таки рвонули на українському книжковому ринку. Зокрема, вийшли переклади його книг «Бікіні», «С@мотність у мережі» та «Аритмія почуттів». Тож український читач тепер має змогу не відставати від прихильників творчості автора з інших країн.

Якщо ви ще не читали жодного роману Вишневського, то з книги «Аритмія почуттів» починати не варто. Відкладіть її поки що, візьміть спочатку, наприклад, «С@мотність у мережі» чи будь-яку іншу. Чому? Тому що це радше книга про самого письменника, ніж його власний твір. І по-справжньому вона потішить саме тих, хто вже знайомий із його творчістю. Адже, мабуть, не одна людина, читаючи романи й оповідання Вишневського, запалювалася бажанням написати йому листа: щось розповісти, про щось запитати, починаючи з банального і абстрактного (чи це точно писав чоловік, як він може так знати жіночу душу, чи він традиційної орієнтації, звідки в чоловіка стільки жіночності) й закінчуючи досить конкретним (про першу роботу, перший сексуальний досвід, про вживання наркотиків).

Ця книга не традиційна для Вишневського, хоча він і не вперше займався співавторством: наприклад, «188 днів і ночей» було написано разом із Малгожатою Домагалік. На відміну від попередніх книжок, «Аритмія почуттів» є книгою-інтерв’ю з самим Вишневським; це своєрідний щоденник, сповідь перед читачами. Тут ви знайдете відповіді на всі запитання, які давно хотіли поставити авторові, але чи то боялися, чи то просто не мали можливості – тож за вас це зробила Дорота Веллман. Своїми провокаційними, каверзними запитаннями журналістка змусила письменника розповісти про дуже особисті, навіть інтимні речі: Януш Вишневський наче оголюється перед читачами, ділячись із ними своїми втратами-здобутками, розповідаючи про свої заробітки на випадкових роботах, наприклад на рознесенні листівок, про публікації в Playboy і про ціну, яку заплатив за популярність.

«Аритмію почуттів» варто прочитати хоча б для того, щоб знати, чи відповість письменник на ваш лист, якщо, звичайно, після цієї книги у вас усе ще залишаться до нього запитання.

Анна Богородіченко

Придбати книгу Януш Леон Вишневський  «Дорота Веллман» в інтернет-магазині ВсіКниги.