НОВЕЛИ З АРОМАТОМ КАВИ

Сергій Грабар. Кава меланж: Книжка новел. – К.: Факт, 2009. – 164 с.
В Україні книжок з алегорично-філософським сюжетом поки що дуже мало. Однак серед авторів цього жанру найяскравішим є поет і прозаїк Сергій Грабар – автор новелістичних збірок «Від першої особи», «Стан душі», «Сецесії» та «Кава меланж».
Збірка починається екзистенційною притчею «33.20». Сенс назви автор спробував розкрити в діалозі чоловіка і жінки. «33.20»– це «числа. Можливо – відрізок часу. Можливо – ціна… 33.20 – це зупинений час. Це – те, що шукають століттями люди. Це – поцілунок долі. Це – Його життя… 33 – це велика хресна путь від народження і до розп’яття, страшна, вимучена путь… 33 – це збіг обставин і вчинків, що призвели до Голгофи. 33 – це спокута гріхів наших..» Що ж символізує 20? «Це Його життя, записане в чотирьох Євангеліях, духовні настанови Бога, перемножені з п’ятьма тілесними відчуттями людини: слухом, дотиком, зором, нюхом і смаком. Іншими словами – це двадцять таємних станів людини, коли вона впритул наближається до божественного. Це пошук істини…»
Звернення до Біблії, а також інтерпретація  мотивів давнього українського письменства — візитна картка Сергія Грабара. Не вперше він у своїх творах торкається цієї історично-релігійної теми. Не забуває у сюжетах і про світ кохання, щястя, горя, страху, надії, смерті.
Ліричний герой збірки вміє прозирати у паралельний світ історії, бачити те, що не помічають інші. Силою своє фантазії він оживляє образи Тифона (у «Бетховенівському фризі Густава Клімта»), Дзвонаря Квазімодо (у «Соборі»). Цей герой в образі князя Володимира знемагає під тягарем відповідальності за своє рішення про прийняття християнства (у новелі «Аще хто не обрящеться…»); біжить берегом Великої ріки за поверженим ідолом Перуна («Видибай, Боже»); всемогутніій Василевс, наділений правом карати і милувати («Ім’я»); вітер («Хазрі»); вбивця Петра Столипіна; дикий звір-кішка, котрий щоночі приходить пристрастно спостерігати за молодою жінкою («Гра»).
Автора можна назвати художником, на картинах якого оживає прекрасна суть творіння божого, поетом, чий текст лине чарівною мелодією.
«Кава меланж» – книга для літературних гурманів, а також для тих, хто хоче ним стати.
Юрій МОСТОВИЙ