Аудіотеатр одного актора

Іван Франко. Лис Микита / Аудіокнига (читає Максимко Туркот). – Мистецька агенція «Саме так!», 2008.
Класика – на те вона й класика, щоб бути безсмертною. Так, поему Івана Франка «Лис Микита», написану віршами, можна видавати й перевидавати скільки завгодно – зайвим не буде. Нас, українців, нехай уже не 52 мільйони – але мільйонів 46 набереться. А така перлина вітчизняної літератури неодмінно має прикрашати бібліотеку кожного справжнього українця, тим більше того, у чиєму домі підростають малюки.
Мова йде не про звичайну книжкову бібліотеку, а про аудіобібліотеку: книга, видана мистецькою агенцією «Саме так!», не читається, а слухається. І, треба сказати, слухається пречудово: якісно записаний текст, виконаний у вельми артистичній манері, чудернацьке і вдало підібране звукове тло, яскрава колоритна музика, що дуже гармонійно переплітається з рядками, писаними українським класиком, – усе це робить знайомство з поемою чи чергову «зустріч» із нею приємним і цікавим заняттям.
Родзинкою аудіокниги є те, що записана вона з вуст шестирічного хлопчика – Максимка Туркота, який до того ж читає поему напам’ять. Сумніватися в акторських здібностях і в неймовірному таланті малого хлопчини не доводиться. Його читання справді вражає: то він мовить грізно й велично, як цар Лев, то грубо й простакувато, як Ведмідь, то улесливо й солодко тягне слова, коли грає хитрого Лиса. Такий собі театр одного актора, безсумнівно, не залишить байдужим ані вас, ані вашу малечу. До речі, не дивуйтеся, якщо ваше дитя після прослухання цього диска й собі захоче повправлятися в артистичному читанні віршів: можливо, чужий приклад стане поштовхом для розкриття ще одного юного таланту.
Цю казку слухати легко та зручно ще й тому, що, по-перше, вона скорочена до «дитячої» версії (загальний час звучання – лише година), а по-друге, увесь текст розділено на десять частин тривалістю від трьох до десяти хвилин. Так що слухати, як і читати, можна поступово, день за днем, розділ за розділом.
Чи є потреба розповідати про сюжет поеми «Лис Микита» – питання риторичне. Але для тих, хто все-таки не знайомий зі славнозвісною казкою Івана Франка, варто хоча б натякнути, про що йде мова. Лис, який своїми хитрощами та брехнею змушує страждати багатьох звірів у лісі, врешті потрапляє до царя Лева на суд, проте й тут він кличе на допомогу свої вигадки. А ставши «царевим улюбленцем», Лис отримує своєрідну перепустку до нових обманів та збиткувань і над іншими звірами, і над самим Левом… Головною проблемою у творі є брехня та підступність Лиса, проте насправді Іван Франко на прикладі тварин висміює також багато інших людських рис: зажерливість, самолюбство, дурість, тюхтійство тощо.
Отож, казка «Лис Микита» не тільки цікава та захоплива, насичена живою колоритною мовою і приправлена гумором та жартами, але й повчальна. А це, погодьтеся, важливо, коли йдеться про виховання малечі літературою.

Валер’ян Їжакевич

Придбати книгу Іван Франко « Лис Микита» в інтернет-магазині ВсіКниги.