Ядерні випробування на читачах

Януш Леон Вишневський. Бікіні / пер. з польськ. В. Сагана та Ю. Попсуєнка. – К.: Національний книжковий проект, 2010. – 464 с.

Аматорки творчості Януша Леона Вишневського можуть радіти – його новий роман „Бікіні” не забарився з перекладом, і автор навіть завітав до України, щоб особисто підтримати його вихід та потішити читачів
„Бікіні” – досить незвичний роман для модного письменника. Починаючи хоч би з того, що дії його розгортаються у далекому 1945-му. Головна героїня – німкеня Анна – дивиться на світ через видошукач свого фотоапарату, але те, що вона бачить, жахає. Це – зруйнований авіаналітом Дрезден, гори трупів на вулицях, руїни, голод, лихо переможених.
Інший герой – провідний фотограф „Нью-Йорк Таймс” Стенлі потрапляє до Німеччини разом із військом союзників. І саме на ґрунті спільної справи – фотографії Стенлі та Анна, представники протилежних сторін, знайомляться та починають товаришувати.
Але не поспішайте з висновками. Звісно, лірична нота, характерна для Вишневського, присутня у романі, проте вона ховається за численими коханками Стенлі та рвучкими почуттями Анни. Крім того події, на тлі яких розгортається історія, не можуть не внести коректив до оповіді. Останні дні Третього Рейху, стосунки переможених німців з переможцями, егоїстична Америка, що з-поза океану спостерігає за європейським театром дій, і одночасно готує для Японії ядерний сюрприз.
Саме на честь аттола Бікіні – того самого, де відбулися перші випробування атомної бомби – названо роман. Саме цей аттол зіграє вирішальну роль у долі героїв, утім, як і у долі всього світу.
Багато цікавого історичного матеріалу, яскравих подробиць – від життя єврейської громади Німеччини до наукових розробок секретних фізиків Америки, таємних планів військового керівництва країни і навіть поява на ринку героїна – дитячої мікстури від кашля, у якій раптово відкривається дуже цікава побічна дія.
Януш Леон Вишневський балує читача мозаїкою небанальних розвідок тогочасного життя, а також фірмовими пошуками у душах та тілах героїв – адже обставини, у яких їм доводиться жити, неодноразово ставлять на межу духовного та фізичного виживання, оголюючи таємні закапелки почуттів, які у звичайних обставинах ніколи б не вийшли назовні. Так само, як ядерна бомба перетворює існування цивілізації у своєрідну лотерею, це один невірний крок може вартувати майбутнього планеті, а значить цінність кожної окремої хвилини, кожного спалаху почуття може сягати захмарних висот, і за секунду вже зникнути, розчинившись у океані людських доль.
Треба віддати належне – від роману до роману Вишневський змінюється. Якщо його „Самотність в мережі” була розрахована майже виключно на жінок, може, навіть дещо спекулятивно, то „Бікіні” можна читати вже й чоловікам – їх підкупить фактурний історичний матеріал та небанальні авторські міркування. Ну а мелодрама, без якої неможливий Януш Леон Вишневський – це вже суто жіноча здобич, і саме за нею на Львівському форумі стояли у черзі читачки, простягаючи маестро книжки для автографа.

Настя Швидка