І знов — перемога добра над злом

Іван Багряний. Вибрані твори. — К.: Смолоскип, 2006. — 622 с. — Серія «Розстріляне відродження».

Наскільки вкорінилася в українській культурі звичка побиватися на тему її, культури, неповноцінності, недолугості, незатребуваності, недо-ще-багато-чого! Се­ред улюблених тем плачів — «бідність» української літератури: вона, мовляв, і незрозумілою мовою написана, і оповідає невідомо про що, і занадто елітарна, і замало в ній міцного сюжету із героєм сильнохарактерним та позитивним, і взагалі нудно її читати… Але є феномен Івана Багряного.

Об його творчість усі вищенаведені закиди з брязкотом розбиваються, бо його книжки — беззаперечний еталон доступної белетристики з міцним сюжетом, героїчним героєм, позитивною настановою та неодмінним хепі‑ендом, поєднаним із талановитими естетськими деталями, елітарними інтертекстуальностями та іншими ознаками «великого письменника». Книжки Багряного — це вічна, рішуча й захоплива боротьба добра зі злом і незаперечна, але красива над злом перемога. Такими б мали бути голлівудські бойовики, якби їх робили якісно й талановито. Недарма ж Іван, уроджений Лозов’ягіним, узяв собі такий кривавий псевдонім.

Багряний помер понад сорок років тому, але після війни, коли був у еміграції та в жорсткій конфронтації до СРСР, практично не друкувався на батьківщині аж до незалежності. Тож нині популярність його в Україні тільки зростає. Як твердять багато викладачів, із нинішньої навчальної програми з літератури найкраще студентам і школярам «іде» саме Багряний.

Нове видання «Смолоскипа», приурочене до 100‑ліття від дня народження письменника, відкриває майже нову грань його творчості. Вперше після 1992 року виходить у світ роман «Людина біжить над прірвою». Роман про героїзм під час Другої світової війни, котрий проявляється зовсім не там, де його очікують. Головний герой Максим через свої патріотичні переконання та вільнолюбство стає одночасно ворогом НКВД й гестапо, тож йому доводиться ранньої весни 1943 року рятуватися від обох каральних машин у лісах, селах і містечках Сумщини, де кожного дня змінюється фронт, падають снаряди, нічого їсти, а мокрий одяг примерзає до тіла. Динамічний сюжет, у якому смілива, відчайдушна втеча з-під арешту, від червоних і коричневих переслідувачів, виснажливий шлях крізь снігові замети й по підталій річковій кризі, перемога сили волі над хворим і виснаженим організмом, не чужий і самому авторові, який пережив сталінські арешти, заслання, втечу й навіть зумів під час війни вибратися на Захід, — поєднується з цікавим фантасмагоричним ритмом, модерністичними штрихами образів і несподіваними філософсько-релігійними роздумами.

Слабше враження справляють вірші Багряного, бо мають вигляд дещо штучних. А оповідання «Пацан» досить яскраве, але явно є плодом впливу іншого бійця ХХ століття — Миколи Хвильового. Зате дуже виразна, чітка й логічна публіцистика, видрукувана у «Вибраних творах», та й пізнавальна історична цінність її беззаперечна. Розділ літературно-критичних відгуків про творчість Багряного та передмова упорядника видання Максима Балаклицького розраховані переважно на спеціальну аудиторію і містять цікаві, а часом навіть цілком протилежні трактування його доробку.

Олег КОЦАРЕВ

Придбати книгу Івана Багряного   «Вибрані твори» в інтернет-магазині ВсіКниги.