Видатні особистості: Від Ісуса Христа до Міхаеля Шумахера

Видатні особистості. Повна ілюстрована енциклопедія. – К.: Країна мрій, 2008. – 256 с., іл.

Повна ілюстрована енциклопедія „Видатні особистості” позиціонується як видання для дітей та юнацтва. Книга, як свідчить анотація, розповідає про 1500 постатей, oj змінили долю світу. Очевидно, що таких було більше, і на 250 сторінках важко „розігнатися”, а отже, численні епітети, якими нагороджують книгу видавці („повна”, „неймовірна кількість інформації”), можна вважати хіба що рекламними ходами.

Та оскільки головне не те, що зовні, а те, що всередині, залишимо у спокої видавничі хитрощі та перейдемо ближче до суті справи. Енциклопедія містить дані про політиків та військових діячів, учених та винахідників, злочинців, спортсменів та людей мистецтва. Із цієї строкатої добірки фактів можна дізнатися, приміром, про історію винайдення кукурудзяних пластівців чи про те, коли було введене пенсійне забезпечення.

Не оминули увагою автори ні винахідника комп’ютерної гри „Pacman”, ані виконавця ролі Франкенштейна у класичному фільмі. Структура книги, втім, могла би бути кращою – поєднання в одному розділі поступовців і злочинців (наприклад, Ісуса Христа та „ангела смерті” Йозефа Менгеле) як мінімум дивує. Ще одна вада принесена вже перекладачами: чому науковці та дослідники рознесені по різних розділах, неясно аж доти, доки не здогадаєшся, що йдеться насправді про мандрівників (англійською “explorers”). Втім, недосконала структура не заважає читати книгу підряд.

Сам добір видатних особистостей теж де в чому незвичний. Енциклопедія перекладена  з англійської і адаптована до наших реалій, тому трохи дивно у розділі про літераторів бачити переважно британців і самотньо серед них – Тараса Шевченка, який, очевидно, теж змінив світ, але все ж при доборі до книги мав фору порівняно з іншими кандидатами від України.

До позитивних сторін видання можна віднести те, що воно добре проілюстроване, а наприкінці книги є іменний покажчик. Багато нового можна дізнатися про видатних жінок – їх насправді було дуже багато, і автори добре зробили, що не оминули цю тему увагою. Енциклопедія містить дані не лише про видатних особистостей стародавніх часів, а й про наших ще живих та активних сучасників (з розрахунку на те, що англійський оригінал книги вийшов 2002 року). Та українські редактори явно недопрацювали, не всюди адаптувавши застарілу інформацію – наприклад, дату смерті Лучано Паваротті зазначили, а от розписати останні досягнення Міхаеля Шумахера полінувалися.

Підсумовуючи, можна сказати, що видання вийшло вдалим. А недоліки можна виправити у перевиданні, яке, сподіваємося, обов’язково з’явиться.

Ганна Гриценко