Зробіть йому МРТ!

Феномен доктора Хауса: Правда і вимисел у серіалі про геніального діагноста / Упоряд. А. Кокотюха, Є. Захватова. — К.: KM Publishing, 2010. — 256 с.

Феномен доктора Хауса частково вкладається в рамки феномену всіх культів, породжених телебаченням та кінематографом. Діти шаленіють від героїв мультику «Тачки» — і батьки купують їм незліченні розмальовки, пазли, одяг із зображеннями машинок. Дівчата-підлітки заліплюють стіни постерами, на яких сутінково всміхаються втілені на екранах вампіри та перевертні, породжені уявою Стефані Маєр. Дорослі, відпочиваючи під брутальні, моментами жаскі й дуже неправдоподібні медичні історії серіалу «House M. D.», залюбки носять футболки із «хаусизмами» (один із яких — у заголовку рецензії) і неадекватно реагують на обкладинку книжки, присвячену серіалу. Сама спостерігала, як цілком серйозні на вигляд люди різко розвертаються, побачивши у вітрині книгарні це видання, підходять і починають висловлювати свій захват. Отже, читацька аудиторія книги зрозуміла — це ті, хто дивиться-передивляється всі шість сезонів американського серіалу, із нетерпінням очікуючи на сьомий.
А от зміст книги дещо дивує. Треба зазначити, це здивування приємне. Очікувала побачити стандарні відомості, злизані з незкінченної низки фан-сайтів, створених прихильниками «лікаря Хати» (так по-українському перекручують ім’я геніального діагноста). Натомість перший же розділ зацікавив більш вдумливим підходом. Цей розділ загалом, а найбільше останній його фрагмент за назвою «Серіал як культурне і субкультурне явище» навіть заслуговує на те, щоб потрапити в списки рекомендованої літератури для студентів-культурологів. Розгляд модного серіалу в широкому культурному контексті, з чудовим знанням жанрів, від схрещення яких народився цей феномен: детективу і медичного серіалу — саме це виводить книжку, створену українськими авторами, за межі категорії вторинних продуктів маскульту.
Втім, ті, хто прагне стандартних відомостей, також не розчаруються. Є окремий розділ, де зібрані есеї, присвячені ключовим персонажам серіалу. Якщо вам цікаво, чому було обрано саме такий склад першої команди помічників Хауса, чому в четвертому сезоні сценаристи влаштували ексцентричну гру на виживання між сорока претендентами на місця нової команди, як мотивується розвиток характеру того чи іншого персонажа — погортайте розділ за назвою «Друзі, колеги, вороги». А якщо більше цікавлять реальні актори, які втілили на екранах американських медиків, то варто звернутися до наступного фрагменту книжки.
Ще одна особливість «Феномену…» — спроба провести паралелі між відмінностями американського та українського суспільства. Спосіб мислення заокеанних виробників та вітчизняних споживачів серіалу дуже різний. Загалом ця аксіома спростуванню не підлягає, але хто може похвалитися знанням деталей? Тож цікаво почитати про американську систему охорони здоров’я, освіту медиків, цензуру в Штатах. Інколи надмірним здається пересмикування ковдри в наш бік, яке зазвичай починається словами: «До речі, в Україні…». Книжка явно не зроблена на експорт, тож описи українських реалій часто виглядають зайвими.
І найголовніше: за всім цим автори не згубили головної думки. Червона нитка «Феномену…» — серіал про геніального та огидного лікаря здобув таку неймовірну популярність через «екранне втілення внутрішнього бунту його шанувальників, котрі отримують можливість хоча б 43 хвилини на тиждень спускати пару».

Віта Левицька