Сонце першого кохання

Степан Процюк. Залюблені в сонце. Друга історія Марійки і Костика. – К.: Грані-Т, 2008. – 64 с., іл.

Коли діти дорослішають, вони вже зовсім інакше дивляться на довколишній світ. Підлітки помічають і обмірковують події та явища, до яких раніше були байдужими, звертають неабияку увагу на людські стосунки, часто надто різко реагуючи на певні слова або вчинки, створюють для себе (і для своїх батьків) тисячі проблем, оскільки вважають себе достатньо дорослими. Змінюється і внутрішній світ дитини: в ньому з’являються прагнення, мрії, поривання, які раніше могли б здатися нісенітницями; з’являється власне Сонце – схоже на те, що в небі, та все ж не таке. Це – Сонце першого кохання…

Усе вищесказане повністю характеризує героїв повісті Степана Процюка «Залюблені в сонце». Костик та Марійка, здавалося б, звичайнісінькі підлітки, проте їхнє юне життя наповнене не лише буденністю, а ще й серйозним і сильним почуттям – коханням. Саме через це… Ні, саме заради цього Марійка та Костик повинні витримати багато неприємних ситуацій, перетерпіти ревнощі, біль, самотність, зрозуміти певні нюанси дорослого життя. І, можливо, іноді їм здається, що все надто складно: що їхня сварка триватиме вічно, що люди, які їх оточують (особливо батьки), ніколи не зрозуміють їхніх почуттів, що джерело життєвої несправедливості невичерпне… Проте крок за кроком закохані простують до свого щастя. Сварка розплутується, мовби ненавмисно зав’язаний вузлик, батьки вчаться довіряти своїм дітям, а діти – прислухатися до батьківських настанов, люди навколо починають розуміти, що кохати можна в будь-якому віці (що тут скажеш – акселерація!).

Але не думайте, що ця книжка – така собі «соплива» любовна історія. Читачі повісті Степана Процюка не тільки переживатимуть разом із героями хвилини смутку та щастя, зрозуміють щось нове про стосунки хлопця та дівчини, а й задумаються над таким важливим для українців питанням, як двомовність. Марійка та Костик, мешканці невеликого містечка Старомихайлівка, були неприємно вражені, помітивши, що в столиці багато людей спілкується російською. Як поведуться діти, потрапивши в ситуацію конфлікту двох мов? Чи захочеться їм розмовляти «по-київськи»?.. Хай це лишиться для вас маленькою інтригою.

Усім відомо, що будь-яка книжка (тим більше дитяча) стає набагато цікавішою, якщо в ній є картинки. Отож робота художниці Альони Котової зроблена не даремно: ілюстрації до «Другої історії Марійки і Костика», по-дитячому милі та світлі, тонко передають емоції та характери персонажів повісті, допомагаючи читачам яскравіше уявити все, про що пише автор. Як то кажуть, усе на своєму місці: кожне слово, кожен малюнок, кожна деталь.

Та що б ми не говорили про книжку Степана Процюка, її головним героєм є не Марійка, не Костик, і навіть не українське суспільство XXI століття. Головним у ній є Кохання – почуття, яке, народившись одного разу в людській душі, створює там цілий світ, осяяний променями щастя. Як каже автор книги, «щасливі майже не помічають Сонця, бо воно живе всередині них».

Валер’ян Їжакевич