Всесвіт Марії Матіос

Марія Матіос. Москалиця; Мама Маріца – дружина Христофора Колумба. – Л.: ЛА «Піраміда», 2008. – 64+48 с.

Проза Марії Матіос не жіноча, а радше жіночна. А це не зовсім те саме. Жіночність її творчості – в тому, що Всесвітові приписуються жіночі ознаки, але він від того стає набагато кращим. Однак, на жаль, її Всесвіт існує тільки на час читання…

До Львівського книжкового форуму Матіос підготувала читачам подвійний подарунок: одне видання, але з двома творами. І вже тільки від вас залежить, що прочитати спочатку, оскільки книга має два початки: з кожного боку по історії, що зростаються в центрі у зображенні дерева, символу життя і смерті. Повість «Москалиця» та оповідання «Мама Маріца – дружина Христофора Колумба» – це дві непрості жіночі історії, долі двох втомлених і спрацьованих душ. Непрості не тим, що вони унікальні, а тим, що написані на грані, по лезу незносимих страждань і негараздів, коли текст стає болем усього жіночного всесвіту.

У Матіос часто виникає зіткнення національностей – молдован, росіян, румунів та українців, ─ однак жіночий погляд на ці міжнародні протистояння завжди намагається відшукати спільне, а не розрізнити, прийняти, а не відштовхнути. Проте головний конфлікт – боротьба жінки та невблаганної історії, це спроба добром перебороти злий фатум, спроба марна, проте вкрай необхідна, як жертовний приклад. І тут трагічним є не так намагання прожити життя, як банальне бажання вижити у світі, де навіть Бог стає напівдисидентом. А занурення у всесвіт материнської любові у творі «Мама Маріца» відкриває таке безмежжя індивідуальної приреченості й християнської покори, що розумієш необхідність і рятівну силу кохання для людства, адже якщо навіть любов не врятує, то її відсутність хіба що наблизить смерть.

І хоча обидва твори закінчуються зі смертю головних героїнь, однаково хочеться вірити у світлу життєдайність неповторних історій жіночної прози Марії Матіос, жіночність її Всесвіту.

Максим Нестелєєв

Придбати книгу Маріъ Матіос   «Москалиця; Мама Маріца» в інтернет-магазині ВсіКниги.