Коли заглянути по той бік дзеркала

eva gataЕва Гата. Очищення, або роблю, що хочу. 2-ге вид. – Львів: БаК, 2008. – 208 с.

Львів`янка Ольга Коссак, доцент кафедри прикладної математики Львівського національного університету імені Івана Франка, вміло поєднує у собі талант до розв’язання квадратних рівнянь та гарячого прозового слова. Пишучи книги під псевдонімом Ева Гата, вона прагне не просто розважити читача, а передати досвід та навчити жити простіше. «Очищення, або роблю, що хочу» візитна картка Еви Гати, найперша її книжка, яка перевидається вдруге – а це, погодьтеся, свідчить на користь роману.

Невелика за обсягом книжечка, яка вміститься і в дамській сумочці, і в кишені чоловічого піджака, уже своїм форматом демонструє, що є зручною для читання і вдома на ліжку, і у натовпі в метро. Вона належить до тих видань, якими захоплюєшся і спочатку хочеш прочитати все й одразу, а потім стишуєш хід, щоб розтягти задоволення від останніх ста сторінок.

Ви колись задумувалися над тим, чому хтось досягає успіху в реалізації своїх планів та мрій, а в іншого нічого не виходить? Одні отримують все, а інші терплять поразку в найменшому? Чому на чиємусь шляху зустрічаються лише недоброзичливі люди, а в житті іншого – самі благодійники? І, нарешті, як зробити так, щоб у вашому житті все складалося добре? Відповіді на ці питання на двохста з гаком сторінках знайде й підліток, і пенсіонер. У романі, що складається з окремих невеликих частин, розкривається суть справжньої дружби, таких понять, як бідність і багатство, творчість і лінь, молодість і старість, висвітлюються вічні проблеми батьків і дітей. На прикладі подруг Гелени та Еви, пригод, які вони переживають, та людей, які зустрічаються на їхньому шляху, читач навчається жити, любити, працювати, вірити в себе. Молоді дівчата прагнуть бачити світ по-новому, філософськи підходити до проблем та керувати своїми емоціями так, щоб жодна зла сила не втрутилась у їхні душі. Історії та герої такі живі, що здається, ніби вони списані з тебе і твого життя.

Письменниця якось зізналася, що їй вдалося повністю змінити своє життя на краще, і тепер вона хоче передати набутий досвід іншим. Тут і стають їй у пригоді героїні, на прикладі яких Ева Гата намагається скерувати читачів у правильне річище. Але повчальна інтонація авторки не викликає роздратування, а навпаки, садить за одну парту людей різних вікових груп, захоплених суттю, ідеєю…

На життя не можна нарікати, бо воно справедливе, – ось про що стверджує письменниця. І «кожен отримує найліпші для нього підстави для розвитку». Досягти висот в особистому і кар`єрному розвитку може кожен: треба лише навчитися слухати й розуміти себе – і життя одразу стане яскравішим, успішнішим, а бажання почнуть здійснюватися. Ева Гата переконана в цьому. Все, що треба зробити, – це зазирнути до власної душі: «По той бік дзеркала є відповіді на всі запитання. Там можна пізнати оголену суть речей».

Світлана Тищенко

Придбати книгу Ева Гата  «Очищення, або роблю, що хочу» в інтернет-магазині ВсіКниги.