Вісники Світла

dumЛариса Дмитрієва. Думалка. Вісники Світла: книга для дітей і юнацтва, які пізнають світ. – К.: Видавничий Дім Іваненка, 2010. – 352 с.
Творчість Лариси Дмитрієвої в Україні давно і добре відома. Це й виступи перед широким загалом з її філософсько-поетичними ескізами-розшифровками до картин Миколи Костянтиновича та Святослава Миколайовича Реріхів, які було розпочато в Києві двадцять років тому. Це й тритомник «Тайная Доктрина Е. П. Блаватской в некоторых понятиях и символах», а також семитомник (зараз видається у Києві в дванадцяти книжках) «Посланник Утренней Звезды Христос». Ці твори добре відомі не тільки в Україні чи Росії, але й далеко за їх межами. Але те, що зараз пропонується українському читачеві, – без перебільшення, явище особливо унікальне.
Книжка під назвою «Думалка. Вісники Світла» особлива передусім тому, що вона і за формою, і за змістом є своєрідним синтезом, який притаманний усій творчості Лариси Дмитрієвої. До того ж тема сенсу життя і його сутності, тема мети існування кожної людини і всього людства, які базуються на знаннях древності з формуванням світогляду, для дітей і юнацтва до Лариси Дмитрієвої не були розкриті так, як це зробила вона.
Ніхто не давав такими короткими новелами, що нагадують притчі, можливості усвідомлення світоустрою, ролі та значення людської думки, відповідальності за думку, за її якість.
По-справжньому вражає й зовнішній вигляд книги. Оформлення кожної притчі окремою буквицею за кольоровою палітрою та художнім смаком просто-таки не має аналогів.
Крім цього, надзвичайну роль відіграють репродукції полотен всесвітньовідомих художників та вчених Миколи Костянтиновича Реріха і його сина Святослава Миколайовича. Складається враження, ніби вони робили ілюстрації саме до цієї книжки – настільки точно авторка підібрала тематично й за змістом притчі та відповідні репродукції картин до них. І настільки органічно вписуються як пояснення цитати зі словами Владики таємничої Шамбали Махатми Майтрейї Моріа, якого, до речі, й сьогодні більшість сприймає як міфічну персону. Хоча його реальність така ж, як і реальність цієї виданої книжки…
Особлива книга Лариси Дмитрієвої ще й тим, що українською мовою видано таку роботу вперше.
А схвалення цієї книжки комісією з виховання учнівської молоді при Міністерстві освіти та науки України та рекомендація використання у виховному процесі говорять самі за себе.
Безумовно, дуже багато залежить від бажання шукати істину, наполегливості в розмірковуванні над прочитаним. І в разі наявності цього, обов’язково прийдуть і знання. Знання, які дадуть відповідь на найскладніші та найважливіші запитання, особливо для юного розуму і серця.
Знання – сила. Ця формула існує з прадавніх, ще до-потопних часів. Але люди, особливо зараз, блукають у пітьмі та хаосі повсякденного буття. У стані, що здається переважній більшості людства безнадійним та безпросвітним. Коли стільки бридкого, брутального і мерзотного вирує в суспільстві, у ЗМІ, в деяких навчальних закладах. І здається, що це зачароване коло розірвати неможливо. І залишається тільки безвихідь. Але вихід є. Є завжди! У «Думалці» Лариса Дмитрієва це беззаперечно доводить. Як зробити світ чистішим, доброзичливішим і привабливішим, а життя кращим і красивим? Дехто, можливо, вважає, що такі теми чи проблеми – не для дітей. Та це глибока помилка: світ, як і життя, починається саме з дітей. Коли особистість, а, значить, і свідомість сформовані – вже пізно. Бо часто вони сформовані потворно. Сьогодення – це кращий тому доказ. Але світло завжди перемагало пітьму, а добро перемагало зло. Так було й буде завжди. І не тільки в казках, які, до речі, також взято з життя. Але зрозуміти, через які труднощі і боротьбу треба пройти сучасній дитині, а пізніше й дорослій людині, щоб прискорити і наблизити цю перемогу як для себе, так і для інших людей, – допоможе «Думалка. Вісники Світла».

Микола Дзюбак