Посібник із виходу з темряви

gataЕва Гата. Три чесноти, або казка по оріхалк. – Л:БаК, 2010. – 216 с.

Той, хто був першим і найкращим, став останнім. Могутня країна Трисон  була розташована у центрі планети, а опинилася на Краю світу. Три чесноти залишили її її. Тому  колиска цивілізації і перетворилася на Край – країну, огорнену сутінками і туманами, де люди не випромінюють світла, а  тому «стають однаково сірими і непомітними, і тоді невідомо, чи це людина пройшла, чи привид»; країну, де «після перегляду теленовин стає дуже сумно і моторошно», бо виникає враження, що тут відбуваються лише аварії, катастрофи й інші трагічні випадки.
Роман-феєрія «Три чесноти» є п’ятою книгою Еви Гати (справжнє ім’я Ольга Коссак) — доцента кафедри прикладної математики Львівського національного університету імені Івана Франка. Твір витримано в найкращих традиціях письменниці: філософські першоджерела, легкий стиль, яскраві персонажі та цікавий пригодницький сюжет. Як зізнається сама авторка, робота над новим романом розпочалася з опрацювання діалогів Платона «Тімей» і «Крітій», присвячених Атлантиді.
Трисон – центральний образ твору – і є тією Атлантидою, якій потрібно повернути світло, державою, що потонула у темряві. Це такий собі паралельний світ, тотожний нашому, для якого характерні ті ж самі проблеми. Його мешканці живуть за принципом „моя хата скраю” в той час, як морок поїдає їх. Країною править невелика каста жерців, її типовим представником є Директор (у ньому важко не впізнати Проффесора або ще одного сумнозвісного персонажа, який так само, як і герой Еви Гати,  піднімався по кар’єрній драбині з допомогою пакетів із гречкою).
Загалом же складається враження, що у цій книзі авторці вдалося поєднати два своїх улюблених заняття: навчати студентів та писати книжки. У тексті часом помітні менторські нотки, але, як не дивно, спроба „повчати” не викликає в читача спротиву. Книга справляє враження такої собі казки, яку оповідає любляча та мудра бабуся, що хоче поділитися досвідом, застерегти.
Ева Гата ставить питання про те, як людині здобути щастя для себе, оточуючих, для – як би пафосно це не звучало – своєї країни. Але письменниця виходить за межі поставленого завдання. Шукаючи відповіді, авторка підіймає на сторінках ще цілий пласт етичних та соціальних проблем різних масштабів та з різних площин: інвалідність, самотня старість, надмірна опіка над дітьми, питання мови, система освіти, віра у Бога і віра у себе. Та не думайте, що авторка дасть пряму інструкцію, як вирішити усі проблеми та стати щасливими. Прочитавши книгу, ви просто усвідомите, що „рецепт” щастя у кожного свій, і „здобувати світло” й виходити з темряви кожен повинен у власний спосіб.

Ірина Хархан

Придбати книгу Ева Гата « Три чесноти, або казка по оріхалк» в інтернет-магазині ВсіКниги.