Книголюби, до Любляни!

img-article---carter-bailout-for-publishers-book-pile_22173274763823 квітня, у Всесвітній день книжки, Бейрут передає статус книжкової столиці світу словенській Любляні. Впродовж року мешканці міста докладатимуть усіх зусиль для того, щоб довести: вибір ЮНЕСКО, яка щороку, починаючи з 2001-го, серед усіх міст світу обирає одне, гідне цього звання, – став невипадковим. Адже, як стверджують словенці, Любляна живе книжками – і тепер у цьому мають змогу переконатися усі охочі.
Любов до читання люблянців підтверджується як різноманіттям міських книгарень та великою кількістю публічних бібліотек, так і їх неповторною атмосферою.А щоб довести, що Любляна й книжка разом всерйоз і надовго, організатори запланували близько 300 заходів, покликаних виховувати культуру читання, сприяти доступності книг, презентувати різні літературні галузі та напрямки – а це по заходу мало не щодня! Насамперед виділяють фестиваль «Література світу: фабула 2010», який збере разом письменників із усіх континентів, та Всесвітній книжковий самміт, у якому візьмуть участь визнані книжкові експерти з усього світу.
Відбуватимуться «відкриті читання» у міських парках, транспорті та замках; розроблені спеціальні «книжкові» маршрути містом із відвіданням місць народження та помешкань відомих словенських письменників тощо. У якості своєрідних міні-бібліотек використовуватимуться навіть автобусні зупинки: пасажири зможуть брати там книги, читати їх у дорозі, а після прочитання повертати на місце. Перформенси просто неба, виставки, літературні зустрічі та багато-багато іншого чекає на мешканців та гостей Любляни протягом перебування міста у статусі книжкової столиці світу.
Схоже на те, що ЮНЕСКО таки не помилилася, надавши місту почесного статусу. Цей вибір, до речі, було обґрунтовано високим рівнем розвитку книжкової мережі у Любляні, а також високим відсотком читаючої публіки. Враховуючи те, що щороку в місті виходить не менше 4500 нових книг, 1000 з яких художні, – у люблянців просто немає вибору. Тож вітаємо мешканців Любляни з почесним статусом і сподіваємося, що й котресь з українських міст зможе колись називатися книжковою столицею світу.