Справжні чоловіки отримують усе!

Олексій Волков. Переможець отримає все. – К.: Зелений пес, 2007. – 400 с.

Намагайся не пливти за течією подій, стати над своїми почуттями, міцно затиснувши  їх у кулак, будь сильнішим за невідомі, таємні страхи – спробуй відчути себе справжнім чоловіком, і тоді переможець отримає все! Так твердить детектив тернопілянина Олексія Волкова.

Із перших сторінок книги відразу занурюєшся в моторошну атмосферу. І ця моторошність відтінюється контрастною розповіддю про молодість головного героя твору – Віктора Ждана, про нерозділене кохання до красуні Зоряни, яке він пронесе через усе життя, зазнаючи нищівних ударів долі, без права на відповідь – тільки міцніше стискаючи зуби і намагаючись довести, що він гідний цього кохання, цієї неземної жінки з неземним ім’ям. Що далі читаєш, то більше співчуваєш Вікторові, дивлячись на його фатальні помилки, які слабшому коштували б життя, а сильного духом тільки загартовують…

Така гримуча суміш глибоко прописаної ліричної складової з жорстким детективним жанром на тлі втаємниченості та несподіваної появи Летючого Мадяра – великого чорного джипа з яскраво освітленим салоном, в якому нікого немає, – настільки заворожує, що взагалі не можеш відірватися від твору: надто вже інтригуюче розгортаються події, й кінцівка абсолютно неочікувана, її аж ніяк не прорахуєш… Що ж, цього і слід було чекати від Олексія Волкова, «Маестро інтелектуального детективу» (саме під такою назвою виходить авторська серія детективів переможця 2005 року в престижному національному літературному конкурсі «Коронація слова»).

І знову крок за кроком разом із головним героєм розв’язуєш таємницю загадкових смертей, спричинених привидом, що несподівано з’являється за хвилину до загибелі. Намагаєшся донести своє кохання до тієї Єдиної, крім якої більш немає нікого. І так само проживаєш біль від непорозуміння, тугу, що виливається у пісні, котрі волею випадку стали шалено популярними, і неочікуване щастя від того, що нарешті через багато років поневірянь і випробувань можеш бути потрібним коханій. Навіть якщо для цього треба поставити на карту все (в тому числі, й власне життя).

Вважають, що в детективі головне – сюжет. Проте Волков володіє словом достатньо майстерно, тому може дозволити собі колоритну мову, здатну описати складні взаємини головних героїв та карколомний розвиток подій (а вірші, написані головним героєм, взагалі варті того, аби вийти окремою збіркою). Його стиль – дещо іронічний, інколи жорсткий, коли того потребує фабула, яскраво прописані образи, що постають перед очима читача, мов живі… Тому з жалем перегортаєш останню сторінку, дивуючись, як несподівано швидко промайнула ця дивовижна розповідь про справжнього чоловіка, здатного наступити на горло власним пісням, якщо цього будуть вимагати обставини, і не вагаючись залишити звичний спосіб життя для врятування дитини.

Не варто розкривати всіх таємниць цього детективу – зауважимо тільки, що цей твір буде цікаво читати тим, хто насолоджується як інтелектуальними розв’язуваннями головоломок, так і справді вишуканою мовою. Приємного вам читання!

Павло Тацій

Придбати книгу Олексія Волкова  «Переможець отримає все»

в інтернет-магазині ВсіКниги.