Страшно й цікаво. Ні, страшенно цікаво

Наталка та Олександр Шевченки. Кривава осінь у місті Лева. – Х.: Фоліо, 2008, – 250 с.

Літературний та подружній дует Шевченків уже вдруге тішить українського читача спільним творінням. Перший роман, «Бранці мороку», виявився настільки вдалим (як у плані внутрішньої наповненості, так і в плані популярності), що не можна було не продовжити цю позитивну тенденцію. Тобто довести, що попередній успіх – це не випадок, а закономірність, якій сприяв непідробний талант та творчий мікс (як кажуть, одна голова добре, а дві…)

Роман «Кривава осінь…» написаний у жанрі, що є досить новим для української літератури, – джіалло. «Джіалло» (в перекладі з італійської означає «жовтий») своїм народженням зобов’язаний жовтим обкладинкам кримінальних романів у м’яких палітурках, публікованих в Італії у тридцятих роках минулого століття, та режисеру Маріо Бава. А популярністю – Даріо Ардженто, режисеру фільмів жахів. (Можливо, завдяки цим двом основоположникам жанру і з’явився один із героїв роману Шевченків – італієць Даріо Бава.) Палітурка книги м’яка і жовта, тож за зовнішніми ознаками все сходиться. А що ж усередині? Все, чого душа бажає. І не бажає також. Особливо якщо читати роман на ніч, адже події “Кривавої осені…” описані досить детально – уява зможе відобразити картину, так би мовити, в усій красі…

“Кривава осінь…” – закручений детектив-трилер з елементами жаху, якими роман пронизаний від початку до кінця. Вони збурюють кров та фантазію, змушують думати на крок уперед, вгадувати вчинки вбивці й те, як розвиватимуться події. Письменники добре попрацювали – не завжди виходить розгадати наступну загадку. Такі твори чудово стимулюють роботу мозку.

Сюжетні лінії твору варіюються від сірих буднів, щоденних турбот, проблем батьків і дітей до кримінальної мелодрами, в той час як вона знову і знову повертається до сюрреалістичних картин жорстоких убивств.

Додаткова інтрига та гострота сюжету забезпечуються присутністю в романі двох детективів, які співпрацюють, допомагають та заважають один одному. Щодо найбільш романтичної та оптимістичної сюжетної лінії – стосунків двох молодих людей – то випробування, що випали на їх долю у зв’язку з безчинствами маніяка, стали лакмусовим папірцем відносин. Втрималися вони чи зазнали поразки? Чи змогли розгадати мотиви й задумки серійного вбивці? І чи був хепі-енд? Таємниця. Та лише до тих пір, доки в руки вам не потрапить «Кривава осінь у місті Лева».

Анна Богородіченко