Жінка як витвір мистецтва

Ню. Образ жінки в живописі, скульптурі, графіці. / Упорядн. Л. Тверська, В. Данилов. ─ Дніпропетровськ: Дніпрокнига, 2008. ─ 320 с.

Образ оголеної жінки і те, як він втілюється у творах мистецтва ─ тема досить неоднозначна, бо вимагає від художника не тільки професійної майстерності та естетичного смаку, але й певної внутрішньої інтелігентності. Адже іноді буває надто складно не переступити таку, на перший погляд, помітну межу між красою та вульгарністю. Тому й не дивно, що жанр “ню” вважається одним із найскладніших у мистецтві. Втім, це аж ніяк не зменшує кількості прихильників краси людського, а, зокрема, жіночого тіла.

От і українські видавці вирішили звернутися до цієї досить делікатної теми. На початку вересня у видавництві "Дніпрокнига" з’явився альбом під назвою "Ню. Образ жінки в живописі, скульптурі, графіці". Спочатку видавці планували зосередити увагу на історії цього жанру у Праукраїнському мистецтві, починаючи від скіфських кам’яних баб. Але у процесі роботи згадалося, що і сучасні художники досить часто звертаються до цього жанру й створюють чимало цінного та цікавого з художньої точки зору.

Альбом містить сорок дві роботи, які дивують різноманітністю видів (живопис, скульптура, графіка), матеріалів (мармур, бронза, гіпс, графіка), а надто ─ трепетним ставленням майстрів до предмету зображення: жінка-природа, жінка-богиня, жінка ─ втілення сенсу людського життя… Афродіта, Єва, Юдиф сусідять на сторінках каталогу з мавками, кіммерійками, амазонками, козачками. Споглядання цих образів інтригує, допомагає скинути з очей пелену буденності та навіть примушує переглянути власний погляд на ідеал жіночої краси.

Крім згаданих чеснот, альбом відрізняється високою якістю поліграфічного оформлення. Це і не дивно ─ адже “Дніпрокнига” спеціалізується на подібних солідних виданнях. Наприклад, альбоми “Петриківка” чи “Художники Дніпропетровщини”, які побачили світ у цьому видавництві, зараз можна знайти хіба у бібліотеках чи приватних колекціях. Певно, не помилимось, якщо пророкуватимемо альбому “Ню…” не менший успіх.