Колекції зображень

Українська фотографія / Серія альбомів. ─ К.: Артбук, 2008.

Сьогодні майже кожен має розлогу колекцію власних фотографій. Часто, попри гарний фотоапарат, усі наші спроби є простою документацією місця, людини та події. Їм не вистачає ексклюзивності та авторського погляду. У пошуках цих якостей ми звертаємося до мистецтва, яке інтерпретує світ і видобуває з нього характерні риси, загострює негативні та позитивні якості, розповідає про нього історії. Можливість долучитися до творів мистецтва дають, зокрема, мистецькі альбоми та каталоги.

Кому цікаве сучасне українське мистецтво і чи потрібно його якимось чином популяризувати серед масового глядача, який не завжди знайде час для того, щоб відвідати виставку?

Видавництво «Артбук», засноване 2007 року Павлом Гудімовим, позиціонується як перше видавництво, для якого сучасне українське мистецтво стало предметом дослідження й об’єктом популяризації шляхом «видання якісної книжково-журнальної тематичної продукції». Це альбоми сучасних українських художників та фотографів, дизайнерські книги та культурно-мистецький журнал «Символ». Місія шляхетна, і це справді один із перших прикладів саме видавничого підходу в цій галузі. Наскільки великою є потенційна аудиторія мистецьких альбомів, каталогів та журналів, видавництву «Артбук» доведеться дізнатися емпіричним шляхом. Але для формування «широкого кола читачів», або, скоріше, глядачів цих альбомів, є всі передумови.

На прикладі серії «Українська фотографія» можна переконатися саме у продуманому підході видавця. Автори, фото яких відбираються до серії, є ключовими вітчизняними фотографами. Каталоги логічно впорядковані, позбавлені як зайвого пафосу, так і зайвого гламуру. Формат видання доволі демократичний (з огляду на ціну і транспортабельність) і містить достатню кількість візуальної інформації для того, щоб ознайомитися та зацікавитися творчістю одного з фотохудожників. Адже сучасна українська фотографія налічує кільканадцять дуже відомих імен цікавих і талановитих фотографів, які мають час не лише працювати у різних виданнях, а й займатися суто мистецькою роботою.

У серії побачили світ альбоми: Анни Войтенко «Іза», Олександра Чекменьова «Чорно-біла фотографія» та Олександра Каднікова «Окомір». Кожен із них – це окремий світ, унікальна художня мова, авторська система координат. «Іза» – документальні фото з життя одного з найдивніших сіл України – Ізи, мешканці якого займаються лише вирощуванням лози та лозоплетінням. На «Чорно-білих фотографіях» Чекменьова – люди, яких камера митця знайшла на вулицях Луганська, у циганських таборах, сирітських будинках, на парадах останніх живих ветеранів. Знайшла для того, щоб створити характерні, гостросоціальні та напрочуд відверті портрети. «Окомір» Каднікова – збірка дивних, дратівливих, своєрідних, парадоксальних знімків, вихоплених оком фотокамери з такого абсурдного і такого знайомого світу.

Але будь-які описи дають вельми приблизну характеристику візуального матеріалу, тому – всім дивитися! На виставках, а також в альбомах, які дозволяють забрати із собою відразу цілу колекцію творів мистецтва, нехай навіть у вигляді якісних ілюстрацій. Для того, щоб бачити більше та відчувати інтенсивніше навколишнє буття.

Мирослава Сапко