Казковий світ

Таємниця Синього птаха: Казки/ Ред.-упор. Н. Павловська. – К.: Інтерпрес ЛТД, 2007. – 304 с.

Дітям притаманна віра у казки та усілякі дива. Вони постійно щось вигадують та фантазують, але ж на те вони і діти. Чесно кажучи, мені шкода тих дорослих, що відчайдушно заперечують усе надприродне та назавжди втрачають дитячу наївність і мрійливість. Адже іноді так хочеться повернутися у безтурботне дитинство, забути всі свої надзвичайно важливі дорослі проблеми та просто щиро радіти новій ляльці або цукерці…Але, на жаль, вороття немає… «Таємниця синього птаха» – це збірка дитячих казок таких чудових казкарів, як Ванда Гег, Тоні Маклей, Беатриса Поттер, Моріс Метерлінк, Роялд Дейл та ін. В книзі зібрано тринадцять різнопланових казок, які не можуть не сподобатися найвибагливішій аудиторії – дітям. А дорослим вони допоможуть, хай і не надовго, повернутися в дитинство.

Кожен з цих творів – це окрема історія зі своїми героями, власним чарівним світом та особливими законами. Якщо у вас є діти, то з цією книгою ви не просто приємно проведете час – вона допоможе у їх вихованні. Адже збірка налаштовує малюків на добро, щирість, чесність, привітність, лагідність, надаючи тим самим поштовх для розвитку індивідуального правильного світогляду. Ця книга спроможна дати відповіді на нескінченні дитячі запитання, втамувати їх цікавість, повести за собою у правильному напрямку.

Художнє оформлення видання вишукане і майже бездоганне. Велика кількість різноманітних картинок, що чудово вписуються в загальне оформлення книжки, ще більш захоплюють увагу маленького читача та спонукають його до самостійного опрацювання змісту казок. Шкода лише, що ці ілюстрації чорно–білі, адже візуальний матеріал у даному випадку також дуже важливий.
В основі збірки казок – оповідання про двох веселих і допитливих дітей, що нарешті знаходять те, чого так сильно бажали. Їх мрія – Синій Птах, який приносить людині щастя. Тільтіль, один із героїв, знайшов його не у казкових історіях, а у себе в кімнаті: це горлиця, котра живе у клітці. Коли Тільтіль віддає пташку сусідчиній доньці, та, ощасливлена, одужує від важкої хвороби. І тут усі починають розуміти, для чого насправді потрібен Синій птах. Казка намагається пояснити, що щастя полягає не лише в пізнанні природи й світу, а насамперед, в осягненні істини, сенсу життя. Щастя – в добрих справах, які слід робити для оточуюючих людей, не очікуючи за це винагороди. За щастям не треба далеко ходити: воно поряд з нами, воно у свободі від заздрощів, воно у добрих словах, привітних обличчях і радостях наших близьких. І тоді всі дні тижня стануть "немов неділі", слід лише уважніше придивитися до навколишнього світу, "розплющити очі до найпотаємніших глибин душі".

Ця книга пробуджує навіть у дорослих фантазію та змушує читачів хоча б трішки відволіктися від буденного життя, від негараздів, зануритись у чарівний світ, де живуть мрії і дива та нарешті зрозуміти, що щастя поруч, і все залежить тільки від нас самих!

Дарина Філіна