Пухнаста, Піпетка – хто або що далі?

Ярослава Литвин. Пухнаста. – К.: Нора-Друк, 2007. – 240 с.

Чи знаєте ви себе насправді? Чи знаєте, у якій кількості ви існуєте у світі? І взагалі, чи знаєте ви, скільки існує світів за винятком нашого? На ці запитання, мабуть, ніхто не може дати однозначної відповіді. Ярослава Литвин вирішила через призму свого роману показати нам, як співіснує реальність і вигадка, сюрреальність і наше бачення світу (може, це одне й те саме?).

Головні герої – Пухнаста, Піпетка та Костик. Пухнаста сама обирає собі ім’я. Вона буває Марою, Марі, Мітою, Сарою, Мариною, Солодкою Пустункою. І на цьому, мабуть, імена не закінчилися б, якби книга раптово не добігла кінця. Чіткого викладу матеріалу немає. Реальність тісно переплітається із фантазіями, снами, паралельними світами та сюрреальностями. Герої переживають певну кількість подій, але чи насправді вони були, чи це лише примари хворобливої уяви, – ніхто (або майже ніхто) до кінця не знає.

Розповідь загалом ведеться від імені Костика. Він кохає Пухнасту, і ця любов частенько настільки переливає через вінця, що аж здається нереальною. Костик намагається вилікувати Пухнасту від химерності, але сам заплутується у власному світі. Читаючи черговий розділ, ти розумієш, що це лише спроба утворити єдиний простір з усіх істот, як реальних, так і нереальних; як нормальних, так і ненормальних; як логічних, так і нелогічних і т.д. У оформленні книги використані графічні роботи, які тільки підкреслюють химерність роману та всього його змісту.

Роман Ярослави Литвин – це спроба показати конфлікт людини з собою, із зовнішнім світом та іншими людьми. А тому читати його досить складно, адже конфлікт у собі містить нереально надреальну боротьбу емоцій і розуму, жіночого і чоловічого первнів, індивідуальності кожної людини і стереотипів суспільства…

Дивлячись у дзеркало, не завжди впізнаєш себе, а подеколи, зустрівши на вулиці незнайомого хлопця/дівчину, розумієш, що це коли не ти ─ то принаймні частина тебе. Ким же ми є насправді? Невже тільки певним набором аркушів, прочитаних рядків, збірної солянки, голограм?

Отже, якщо ви полюбляєте щось нереально надреальне, конфлікти чуттєвого та раціонального, індивідуальність, а не сіру масу, або взагалі хочете змінити уявлення про себе, свій світ, то вам неодмінно слід спробувати прочитати цей роман. Адже Пухнастою може бути хто завгодно (навіть – ви!).

Галина Талалай