Розпізнай генія. Посібник для батьків

Ірен Роздобудько Ірен Роздобудько про Блеза Паскаля, Вольфі Моцарта, Ганса Андерсена, Катрусю Білокур, Чарлі Чапліна. – К.: Грані-Т, 2007. – 144., іл.

Цікаво,  скільки ж дорослих, серйозних та шанованих людей, згадуючи своє дитинство, розуміють, що досягли в житті чимало – але зовсім не того, чого прагнули в шести-семирічному віці? „Всі маленькі діти прагнуть стати космонавтами та пожежниками або ж балеринами та співачками, – скажете ви. – Це лише мрії”. А от і ні! Один хлопчик, який народився  ще аж у XVII столітті, мріяв винайти диво-машинку, яка би сама рахувала, а одна дівчинка із села Богданівка понад усе прагнула зберегти красу весняних квітів – і обоє вони втілили задумане в життя. Не вірите? Тоді почитайте книжку “Ірен Роздобудько про. ..” із серії „Життя видатних дітей”, в якій авторка доведе, що дитячі мрії здійснюються. Якщо мріяти по-справжньому.

Що поєднує в одному виданні фізика, композитора, казкаря, художницю і коміка? Не лише всесвітня слава, якої здобули всі п’ятеро. Не геніальність кожного з них. А те, що всі вони: Блез Паскаль, Катерина Білокур, Ганс-Крістіан Андерсен, Чарлі Чаплін і Вольфганг Амадей Моцарт – ще зовсім малими обрали свій шлях, не боялися труднощів і змусили говорити про себе цілий білий світ. І ще – чудовий стиль оповіді авторки, яка, схоже, насправді пам’ятає, як-то воно – бути маленьким, тож розповідає свої історії так, що відірватися просто неможливо.

Ця книжечка – не збірка біографічних даних або повчальних історій, якими так люблять пригощати малечу перші шкільні підручники. Навряд із офіційних біографій наших героїв можна дізнатися, що малий Моцарт надумав змагатися з янголами, а бешкетник Чарлі отримав свій перший гонорар за те, що дражнив на вулиці одного поважного пана. Але ж і спростувати такі історії також не вдасться. А поки дослідники сперечатимуться, ми читатимемо чудові казки-історії про те, як цікаво малювати пензликом з коров’ячого хвоста; як весело грати на клавесині носом; як непросто пояснити батькам, що ти зіпсував красивий килим при доведенні теореми Евкліда; як боляче, коли друзі не вірять, що кам’яні леви по ночах прокидаються і гуляють парком; як образливо, коли хочеш стати клоуном, а тебе навчають на акробата.. .

Не залишать байдужими ні дорослих, ні дітей і чудові малюнки – безперечно, важливі для дитячої книжки. Історії про кожного із малих геніїв ілюстрував окремий автор. Але не бійтеся зайвого розмаїття – індивідуальні особливості художників-графіків гармонійно вливаються в оформлення видання.

І на останок: видавництво адресує цю книжечку учням молодших та середніх класів. А я би порадила придбати її всім батькам, чиї маленькі сонечка вже почали ставити перші запитання „А чому..?”, малювати на папері (та шпалерах) казкові пейзажі, копіювати перед дзеркалом сусідку тьотю Надю, розповідати ляльці на ніч щойно вигадані історії про русалок та принців або ж видобувати звуки із фортепіанних клавіш, гітарних струн чи, боронь Боже, барабану. Саме тоді буде якраз вчасно. Хтозна, може, у вас теж росте маленький геній?

Оксана Білик.

Придбати книгу можна тут.