Якби я був чарівником

Усе для хлопчиків. Дитяча енциклопедія. Х.: Торсінг, 2005. — 272 с.

Перший погляд на цю книгу змусив засмутитися. «Усе для хлопчиків» – видання на 270 сторінок! Оце і все для хлопчиків?! Пам’ятаю, в дитинстві у мене було «Усе для дівчат» сторінок на 600! І де ж гендерна рівність?

Одразу зазначу, що я не хлопець (і ніколи ним не була), тому оцінювала енциклопедію з жіночого погляду. Зазирнувши у зміст книжки, я, як справжня представниця жіночої половини людства, у першу чергу, звісно ж, почала шукати розділ на зразок «Як зробити, щоб у тебе закохалися» чи «Як сподобатися дівчинці», а натрапила натомість на «Як стати цікавою людиною», «Бути вихованим не важко, але дуже важливо» і «Хочеш вигляд добрий мати – навчись за собою доглядати». І зрозуміла, що видання відрізняється від аналогічних книжок для дівчат, і, відклавши усі свої упередження проти хлопчиків і книг для них, занурилася у читання.

Пам’ятаєте, у діснеївському мультфільмі про Скруджа МакДака троє його племінників певний час у всьому керувалися «Енциклопедією юного бабака»? Оскільки зазначена книга навряд чи була перекладена і видана українською, сучасні хлопчики можуть користуватися дитячою енциклопедією. Вони знайдуть тут інформацію про самооборону, про догляд за домашньою твариною (собака це, кіт чи щур), про комп’ютер та іншу техніку і навіть… кулінарний розділ! У якому, до речі, окрім рецептів різних каш, страв із картоплі, салатів та омлетів, пропонуються також рецепти чотирьох різних видів морозива! Дівчата, а ви хочете, щоб ваш хлопчик вмів виготовляти чотири різні види морозива?

Бракує книжці хіба що розділу, де розповідалося б про те, як зробити собі сонцезахисні окуляри із пляшки з-під «Спрайту», як автоматизувати процес пришивання гудзика, як у домашніх умовах виготовити феєрверк та деякі інші види вибухівки (жарт)…
Незважаючи на назву, потримати цю книгу в руках буде цікаво будь-якій людині. Можливо, когось зацікавлять розділи типу «Самооборона з положення лежачи» і «Підкоп», когось – «Чи задоволений ти собою» і «Чи загрожує тобі стрес» або ж «Чотириногі екстрасенси» і «Як приручити щуреня». А іншим припадуть до вподоби статті «Сосиски з картоплі», «Салат «Кавуновий» і «Спагеті з горіховим соусом».
Утім, якими б дивовижними не були згадані вище матеріали, на особливу увагу заслуговує розділ «Як бути чарівником», котрий, власне, відкриває енциклопедію. Найцікавіше те, що у ньому дається відповідь на поставлене питання: «Треба чітко уявляти, чого ти хочеш, і чітко говорити про це», «…адже немає нічого неможливого. Звичайно, якщо ти не мрієш стати пінгвіном, наприклад».

І кілька слів про педагогічне «навантаження» книжки. У статті «Що робити, аби подобатися людям» автор зізнається (правда, дещо опосередковано) у тому, що сповідує певні погляди Дейла Карнегі. Зрештою, це окреме питання, яке навіть порушувати не варто, якщо розглядати книгу просто як збірку інструкцій, а не як порадник у світоглядних питаннях.

Словом, якщо ви хлопчик чи у вас є знайомий хлопчик, або якщо ваш син іще не переріс середнього шкільного віку – це видання має всі шанси зробитися їхньою настільною книжкою. Потрібно тільки придбати або отримати енциклопедію в подарунок.

Галина ТКАЧУК