Сто перший великий українець

Олександр Гаврош. Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2007. ─ 192 с.

Певно, автори нині популярного телевізійного проекту «Великі українці» забули про сто першого знаменитого співвітчизника ─ засновника закарпатської школи силових мистецтв Івана Фірцака. А дарма, адже пан Фірцак був на початку ХХ століття чемпіоном Європи з культуризму, чемпіоном Чехословаччини зі штанги та боротьби, його виступам аплодували у 64 країнах світу, а американська преса того часу охрестила «найбільшим силачем століття». В народі ж називали просто, але красномовно ─ Іван Сила. Тож так добре, що відомий закарпатський поет Олександр Гаврош і найсильніша людина планети Василь Вірастюк (який минулого року вдруге підтвердив свій титул) узяли недогляд телевізійників під свій патронат! Результатом стала книга для дітей «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу».

Книга «неймовірних пригод Івана Сили» тільки з першого погляду виглядає надто по-дитячому через яскраву обкладинку, смішні ілюстрації й розкішний великий шрифт. Насправді ж, в ній ідеться про речі, більш актуальні для дорослих: добро і зло, заздрість й доброзичливість, успіхи й поразки. А ще про те, що всі ці явища мають безліч відтінків, і інколи можуть трансформуватися одне в одне: ненависть у кохання, вороги у друзів… До речі, про трансформування ─ яскравим його прикладом є і сам твір. Так, відомий автор еротичних поезій Олександр Гаврош завдяки цьому твору розкривається перед нами, як цікавий оповідач майже казкових подій історичного характеру. Певно, його шанувальники аж ніяк не розраховували на цікаву оповідь для дітей.

«Пригоди Івана Сили» ─ звичайна історія про хлопця із незвичайними здібностями, який опиняється в типовій ситуації людини, що приїхала підкорити столицю, а підкорила майже весь світ. Навіть не віриться, що автор переказує реальні події із життя відомого уродженця селища Білки, найсильнішої людини ХХ століття. До реальних героїв ─ Івана Фірцака, його дружини ─ повітряної гімнастки, чемпіона-суперважковаговика Джона Джексона, королеви Британії  Олександр додав кумедних вигаданих персонажів: слідчого агента Фіксу, обірванця Міху Голого. Автор так майстерно промалював портрети й характери своїх героїв, що не знаючи справжньої історії українського богатиря, ніколи не здогадаєшся, на кому саме відігралася авторська фантазія.

Епілог по-казковому добрий. Навіть після важкої операції, яку переносить  герой, він приймає виклик суперника, перемагає у боксерському поєдинку і повертається на батьківщину із коханою. Так було й насправді, але… Після серйозної операції, Сила, повернувшись до України, потребував лікарського догляду, якого радянські лікарі не могли йому надати. Двері за кордон були закриті. У реальному житті все закінчилося набагато печальніше… Але навіщо про сумне? Життєпис Івана Сили виконаний легко й майстерно, глузливі ілюстрації книги звабливо припрошують її погортати, прочитати кілька рядків. Запевняю: якщо ви їм піддастеся ─ не полишите книгу до останньої сторінки.

Іра Татаренко.