Повнолітній дебют

Ганна Лук’яненко. Повноліття. ─ К.: Юніверс, 2007.─ 236 с.

Поетичний дебют ─ явище завжди радісне, сповнене світлих очікувань та сподівань. Маємо нагоду привітати ще одну дебютантку ─ Ганну Лук’яненко.  Вірші молодої поетеси до цього можна було прочитати у газетах, журналах та альманахах Конотопа, Сум і Києва. Але її книжковий дебют відбувся з виходом у видавництві “Юніверс” першої збірки модерної поезії під сміливою назвою «Повноліття».

Сміливість та парадоксальність ─ чи не найголовніші риси збірки. Сміливі поєднання образів, парадоксальне бачення світу. У кожному рядку вирує молодість ─ відверта, не завжди щаслива, але повсякчас життєствердна. «Перед Богом будемо відверті!», ─ вигукує своє кредо авторка. І кожен її рядок ─ це вражаюча відвертість: «Впиваються у стіни пальці, коли настають миті зітхань», або: «Він підказав, що маю писати. / Він прядивом випрошував у мене сльози. / Коли любов прийшла, він сів за «грати» / і вирізав на чорнім манго слово «ДОСИТЬ». Її літературний світ вражає фантасмагоричністю, сюрреалістичністю законів свого існування.

Молодість надихає авторку прагнути усього на світі – усіх кольорів, усіх звуків, усіх предметів. Подеколи здається, що поетеса почувається наче дитина, яка прагне до всього доторкнутися, усе відчути на смак. До всього тягнеться шестируке, наче Шива, божество поетичної душі. Зі словами авторка не просто на «ти», а на якийсь незбагненний займенник, якого ще не існує у нашій мові, коли надзвичайно смілива і свавільна істота може робити зі співрозмовником все що завгодно. Вона навіть не грається зі словами та образами. Вона робить з ними щось неймовірне, поєднуючи їх, у найнесподіваніший спосіб, у неймовірні карколомні комбінації:   «Нічний салат з любовних записок: / кожне слово з мільйона – останнє. / Хитрість наступної миті»…

Окремого слова заслуговує художнє оформлення збірки, бо книга ця передусім (про що відразу ж засвідчує обкладинка) витвір не одноосібно авторки, але творчого дуету. Дуету письменниці та художника, які, разюче відрізняючись один від одного, прагнуть душевного взаємопроникнення. Книга молодої авторки є не тільки оселею поетичного слова, а й експозицією робіт художника з Івано-Франківська Юрія Дзюбана.

Але той, хто подумав, що на поезії та малярстві усе вичерпуються, помиляється.  Дебютна книжка Ганни Лук’яненко не є суто поетичною, гарно виданою та оформленою збіркою. Авторка наважилася представити на суд читача свої прозові та драматургічні спроби. Як стверджує сама поетеса: усе, написане в цій книжці, – від уяви й молодої душі. «Ніхто не тиснув на мене, не виправляв, не перекреслював, не критикував». Тож маємо можливість оцінити увесь творчий потенціал Ганни Лук’яненко у її спробі не обмежувати свій мистецький доробок лише поезією.

Іванна Чайка