Дебют року-2007

Люко Дашвар Село не люди. – Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2007. ─ 272 с.

Шалений успіх цієї книги став несподіванкою навіть для видавців. На цей момент продано більше 20 тисяч примірників видання, книга знову перевидається п’ятитисячним накладом. Роман “Село не люди” можна сміливо назвати літературним дебютом року-2007. Здавалося б, такий шалений успіх можна було спрогнозувати — адже твір, підписаний псевдонімом Люко Дашвар, отримав у минулорічному конкурсі романів, п’єс та кіносценаріїв «Коронація слова» другу премію. Випередила невідомого дебютанта (чи дебютантку) лише одна з найвідоміших сучасних українських письменниць Марія Матіос.

Незабаром з’ясувалося, що під невизначеним псевдонімом ховається сценаристка з багаторічним досвідом Ірина Чернова. Псевдо, яке вона собі обрала для першої україномовної прозової спроби, було складене з перших літер близьких їй людей. А сам текст завдяки насиченим діалогам та динамічності дії захоплює увагу кожного читача і не відпускає ще дуже довго після прочитання. Авторка намагалася наповнити сторінки чимось більшим, ніж власне екшн, — спробувати розібратися якщо не в рушійних силах сучасного життя, то бодай у загадках людської душі, в химерах кохання та законах невідворотності долі.

Зображення на обкладинці — оголена дівчина на тлі шкільної дошки — хибно обіцяє історію про таку собі сільську Лоліту. Класифікувати твір таким чином означає дуже спростити його розуміння, хоча основою сюжету насправді є любов тринадцятилітньої школярки та вдвічі старшого чоловіка. Хіба можна скинути з рахунку людський поголос, сільський самосуд, потяг до наживи? Коли все зло об’єднується, аби цькувати бідолашну дівчину, аби знести з обличчя землі ціле село, чи знайдеться сила, здатна протистояти? Це шукайте легких відповідей — порятунок принесе не кохання.

Гіпертрофованість подій та фантасмагоричне закінчення не всім припаде до смаку. Але саме завдяки високій емоційності роман викликає стільки дискусій — книгу варто прочитати хоча б для того, аби посперечатися про неї.

Віта Левицька