Троє поросят та космос на уроках англійської

Серія посібників для вивчення англійської мови «Cool Reading». – Х.: Торсінг, 2005.

«Скажи мені – і я забуду. Пока­жи – і, можливо, я згадаю. Примусь мене використати знання – і я зрозумію». Так кажуть американці, маючи на увазі навчання будь-якій справі. Цей вислів корисно запам’ятати українським вчителям, особливо коли йдеться про сприйняття дітьми іноземної мови. Існує чимало шляхів запам’ятовування фонетичного, лексичного, граматичного, орфографічного та орфоепічного матеріалу: опора на малюнок чи графічне зображення, сприйняття на слух, пошук асоціацій, вдалий приклад чи багаторазове повторення за зразком. Але практичне застосування набутих знань у реальних ситуаціях можна вважати універсальним методом, бо він базується на всіх перерахованих способах. Тому комунікативна спрямованість підручників є чи не найголовнішою умовою їх вибору вчителями іноземної мови. Саме такий підхід використано автором серії книжок «Cool Reading». Посібники розраховані на різні рівні вивчення англійської мови: Starter (словниковий запас 500-600 слів), Beginner (1000 слів), Pre-Intermediate (1500-1700 слів), Intermediate (2500 слів). Гарно ілюстровані підручники включають у себе тексти, об’єднані однією тематикою, різноманітні вправи та завдання. Міні-словники подають головні слова, на які слід звернути увагу; до кожної із книжечок додається аудіокасета – її цілком можна використовувати для аудіювання, адже темп мовлення запису достатній для розуміння почутого.
Упорядники серії намагалися зробити кожну із книжок, які можна використати як допоміжний матеріал при вивченні англійської мови в молодшій школі, пізнавальною та орієнтованою на певний вік.
Для наймолодших призначений посібник «Three Little Pigs» («Троє поросят»), який містить сім розбитих на частини казок із завданнями до них. Казки можна читати, а можна зробити невеличкі театральні постановки. Цікаві історії допоможуть учням молодших класів зацікавитися мовою, різноманітні вправи дають можливість перевірити правильність розуміння тексту, потренуватися у складанні англійських фраз.
Наступна за рівнем складності книжка «Great Friends» («Хороші друзі») подає короткі історії про одного хлопчину. Книга охоплює такі теми: «Я, моя сім’я, друзі», «Дозвілля», «Природа», «Людина», «Шкільне життя». Під час читання діти дізнаються і запам’ятовують нову лексику, повторюють основні правила граматики. Окрім текстів та завдань до них, посібник містить дві проектні роботи – складання відгуків про книгу та написання листа на вказані теми героєві оповідок Максу.
Два посібники – «Animals’ Life» («Життя тварин» – цікаві повчальні історії та оповідання про тварин) та «Night Stories» («Нічні історії» – тексти про космос, зірки та планети) – розраховані для додаткового використання при вивченні тем у наступних класах. Зараз популярним є проведення інтегрованих уроків – тож ці посібники чудово прислужаться при поєднанні англійської та природознавства. Крім того, цікаві тексти знадобляться для підготовки конкурсів та випуску стінгазет.
Зараз багато вчителів шукають нові методи, щоб поліпшити сприйняття учнями такого складного матеріалу, як іноземна мова. Серія «Cool Reading» може допомогти цьому й підштовхнути до самостійних творчих пошуків.

Ганна ЛЯШЕВСЬКА