21 березня ми відсвяткували Всесвітній день поезії

Тарас Федюк Трансністрія: Збірка поезій. – К.: Факт, 2007. – 108 с

Якщо якогось свята немає, його треба вигадати.
Люди, причетні до культури, добре знають цей принцип – тому нещодавно (ще й десятка років не минуло) ЮНЕСКО було прийняте рішення оголосити 21 березня Всесвітнім днем поезії. Можна посперечатися з приводу вибору весняної дати – мовляв, поети надають перевагу осені, – але потрібності такого Дня заперечити не вдасться.
А якщо вже вигадали якесь свято, його треба святкувати.
Як зізналися організатори Київського книжкового ярмарку, саме з нашої газети вони довідалися про Всесвітній день поезії і присвятили йому свій весняний ярмарок.
А редакція «Друга читача» у свою чергу відзначила День поезії, взявши до рук збірки, збірочки чи зборища віршів – надто часто ігноровані читацькою публікою, що вперто надає перевагу прозі. І, можливо, найліпший цьогорічний кандидат на святкове прочитання – книга «Трансністрія» знаного поета, лауреата Шевченківської премії Тараса Федюка. Збірка не обійдена увагою експертів – вона стала переможцем рейтингу «Книжка року-2007» у поетичній галузі.
Але читати «Трансністрію» рекомендовано не через високі звання. Поезія Тараса Федюка, на відміну від більшості писаної зараз, не є обмеженою до вживання за віковою ознакою. Кожен матиме чому повчитися у цих віршах: хтось – легкості та принадності рим, хтось – філософської сумовитості, яка приходить лише по прожитих роках, хтось – тонкості світовідчуття. Тексти не хибують на надмірну ускладненість – навпаки, вони подекуди підкреслено спрощені, написані нібито для забавки. Але прочитання лишає неповторний слід долучення до чогось справжнього, де «повітря як одяг знятий довгий і чорний тріпоче», де «літер зотліле просо», а «свобода – срібна як пух як смерть».

Редакція