«Секс і місто» для підлітків

Кендіс Бушнелл. Щоденник Керрі / Пер. з англ. К. Плугатир. – К.: Країна мрій, 2011. – 352 с.

Здається, про серіал «Секс і місто» (знятого за однойменною книгою) знають навіть  чоловіки. Що вже казати про прекрасну половину людства!? Ті, кому пощастило бути повнолітніми під час виходу серіалу на екрани, дозовано – по серії в день – насолоджувались ним вже тоді. Тим, кому пощастило менше (мама відганяла від телевізора, мовляв, ще мала і пора спати) залпом – сезон за день-два – ковтали його вже в студентські роки.

Популярність серіалу зробила авторку книги Кендіс Бушнелл всесвітньо відомою, роман перекладено багатьма мовами. Щоправда, української серед них немає. А от новинка від Бушнелл з’явилась на ринку досить оперативно.

«Щоденник Керрі» це своєрідна light-версія «Сексу і міста» (схоже, що до написання приквелу авторку спонукала та ж таки популярність серіалу): життя головної героїні Керрі Бредшоу до її популярності, шопоголізму, впевненості у собі та вмінню спілкуватись із чоловіками. Це передісторія становлення Керрі як письменниці та світської левиці. І хоча вона ще звичайне дівчисько, якій треба перетерпіти останній рік у школі, проблем вистачає: дівоча дружба, яка не обходиться без заздрощів та конкуренції; вечірки-дискотеки, на яких вирішуються питання «життя і смерті»; непорозуміння з батьками, перший сексуальний досвід (чи його відсутність), та ще ж треба вчитись!… І тут, як на зло, перше кохання – перше розчарування.

Вже тоді, у свої 16, Керрі зрозуміла, що від всяких дурниць (читай: кохання) найкраще рятують нові туфлі та робота. А амбіцій у неї більше ніж в її однокласниць разом узятих. Тож вона наважується на авантюру, яка змінить її життя, – покинути рідне місто та податись у незнайомий Нью-Йорк, щоб втілити свою мрію – стати всесвітньо відомою письменницею.

Різних перипетій, які відбуваються з Керрі та її подругами у випускному класі, у книзі по зав’язку, а отже переживання разом із героїнею читачам гарантоване. Цікавою книга буде не лише для дівчаток-тінейджерів, але й для аудиторії 20, а то й 30+. Для тих, кого серіал не залишив байдужими. Також книгу можна використати як своєрідну чарівну паличку для батьків, які саме надумали поговорити із своїм чадом про «ЦЕ». Там про «ЦЕ» написано доступно, без моралізаторства; сприймається радше як порада від подруги, ніж настанова мами-квочки.

До слова, робота над фільмом «Щоденник Керрі» розпочалась. Можна сподіватись, що книга у нас стане популярною (як це сталось із «Голодними іграми» Коллінз) після виходу картини на екрани. А видавництво «Країна Мрій» обіцяє продовження пригод улюблениці читачок і глядачок Керрі Бредшоу під назвою «Літо і місто».

Орися Горда

Придбати цю книгу в інтернет-магазині «ВСІ КНИГИ».