Любов у дії: Філософія Блаженної Матері Терези

Франца Замбоніні. Блаженна Тереза з Калькутти. Л. : Свічадо, 2011. 200 с.

Використовуючи журналістський стиль оповіді, італійська журналістка Франца Замбоніні хронологічно відтворює події виняткового життя Матері Терези у книзі «Блаженна Тереза з Калькутти», яка за рейтингом Асоціації Християнських Видавництв України 2011 року визнана кращою в місяці жовтні. Попри те, що Мати завжди неохоче розповідала про себе, цікавими у книзі є детальні розповіді людей, які її оточували в той чи інший період життя. Авторка описує життя Блаженної майже ВІД народження і ДО прощання світу з нею.

Святе шаленство… Так можна коротко описати життя та покликання Блаженної Терези, яка є всесвітнім символом християнської любові та милосердя. Вона ніколи не розмовляла про політику, але у своїх вишуканих жестах проявляла свою всеохопну любов до вбогих. «Вмирати з гідністю», – так вона говорила про тих, ким опікувалась.

Любов. Ось ключове поняття цієї книги. Склавши традиційні монастирські обіти убогості, чистоти та послуху, Мати Тереза обирає мовчазний стиль життя. Засновує Згромадження Місіонерок Любові, де й приймає ще один обіт – обіт любові. Кожного разу, відкриваючи новий Дім, вона закладала там каплицю. Без цього ніяк. Завжди з дрібкою гумору, Матір говорила: «Якби убогі були на місяці, ми повинні були б туди дістатися». Бігаючі сестри, так називали нею засноване Згромадження. Лише раз на очах Терези можна було помітити сльози… коли помирали її сестри.

Монахиня, яка трудилась на стику християнської свідомості та індійської національності, вправно розумілась і з дітьми. Часто вона приносила їм пакетик цукру, який забирала із собою після перельотів, частіше обдаровувала їх ніжністю, сміхом, молитвою.

Зовсім небагато містить книга відомостей про сім’ю, в якій народилась Матір Тереза. Вона завжди мріяла відвідати свою матір та сестру, повернутись на батьківщину – на той час атеїстичну Албанію. Схожа на неї небога зазначає, що «бабуся була дуже інтелігентна жінка із сучасними поглядами на світ».

Саме такими сучасними поглядами вражала Блаженна Тереза під час публічних виступів, зокрема й під час вручення Нобелівської премії. Як завжди, коротко і стримано. Поспішно, та не наосліп. В результаті найменована «першою святою глобального села». 1994 року виступала проти абортів в ім’я права на життя. 1995 року – на захист материнства. Марнотратство, самотність як вияв «західної прокази», СНІД, зґвалтовані молоді жінки, усиновлення – одні з головних тем, на які звертала увагу Мати Тереза.

Варто звернути увагу на те, як влучно у книзі подані описи культурних відмінностей Індії: вітання по-індійськи, жести дітей про милостиню, обряд Пуджа, Свято світла в Індії. «Приятелі християн» – так називали сестер Згромадження, які трудилися на території, де сповідують індуїзм. Книга також містить художні описи природи, цитування до прикладу Кіплінга, посилання на Леві-Строса, а також – на іншу книгу про Матір  Ігена.

Публіцистичний виклад матеріалу повномірно відповідає запитам читача у пізнанні біографічного опису життя Матері Терези. «Блаженна Тереза з Калькутти» написана цікавою, колоритною мовою. Зустрінуться Тобі, читачу, напевне нові національно-культурні слова, використання яких пояснюються середовищем мешкання Терези. Проте книга містить коротке пояснення цих понять. Будьте готові зустріти заміну у використані букв «и/і», «а/я», «е/є». Зустрінуться також лексично нові слова, до прикладу – «чигає», «парохіяни», «підхожий», «до стіп», «предводитель», «діткнутися», «огудної», які не завжди звичні для нашого вуха. У книзі немає ілюстрацій, окрім графічного оформлення буквиць. Таку книгу приємно читати та тримати в руках.

Філософія Мати Терези проста й глибока. Її перевага полягала у надзвичайному духовному потенціалі та непересічній енергії. Міркую, потенційними читачами могли б бути не лишень жінки, яким цікаве життя однієї з найвідоміших жінок у світі, а й одночасно чоловіки, які б захопилися пізнанням харизматичності та мудрості Матері. Рівнозначно не хотілося б, щоб читачами були лишень віруючі, чи пак дослідники-гуманісти. Зрештою, книга може стати найкращим подарунок для шукачів істини та поціновувачів перевіреного життям досвіду.

Пам’ятаймо, про ті п’ять рупій, які мала Тереза у кишені, коли вирушала на служіння Богу. Проте щоденно виконувала Божу волю з посмішкою і знала, що Бог піклується про неї.

Марія Удуд