«Справа» Степана Бандери: розслідування юного детектива. Ти вже маєш «12 балів»?

Віта Левицька. Степан Бандера і я. – К.: Зелений пес, 2011. – 50 с. (Серія «12 балів»).

На жаль, дуже часто, коли мова йде про наших національних героїв чи антигероїв, на них просто навішується купа ярликів та стереотипних фраз, хоча більшість із нас, як-то кажуть, «чули дзвін, та не знали, де він». Мало хто за власним бажанням цікавиться правдою про життя видатних українців – ось в результаті і маємо загальну необізнаність, якою так легко маніпулювати під час гострих дискусій. Візьмемо хоч би Степана Бандеру – чим не жертва політичних маніпуляцій? Адже так просто розповідати про нього всілякі байки, називати його бандитом і фашистом, коли є впевненість у тому, що лише одиниці полізуть копирсатися у документах, щоб розібратися, ким він був насправді. І це – дорослі люди, а що вже там казати про дітей, які – хай там як – у всьому наслідують батьків і формують світогляд на основі почутого у школі та побаченого по телевізору…

Книга «Степан Бандера і я» Віти Левицької, що вийшла у видавництві «Зелений пес», написана саме для того, аби заохотити цікавість школярів до такої непересічної та актуальної нині особистості як Степан Бандера і надати інформацію про життя та діяльність цієї видатної людини – щоб читач сам зміг зрозуміти, на чиєму боці правда. Розповідь ведеться від імені хлопчика, який вирішив провести своєрідне розслідування «справи» про Степана Бандеру: почувши різні точки зору щодо цієї особистості, хлопчина вишукує дані про те, якою насправді людиною був лідер українських націоналістів, які ідеї він сповідував і яке життя прожив. Юний дослідник черпає знання звідусіль: шукає інформацію в інтернеті, йде до бібліотеки, дивиться фільм про Степана Бандеру, а також звертається по допомогу до старшого брата-студента і бере «інтерв’ю» у своєї бабусі. Таким чином, хлопчик, а разом з ним і читачі, дізнається багато цікавого: і про Організацію українських націоналістів, до якої належав Бандера, і про бойові акції, проведені її членами, і про численні арешти, суди та переслідування, яким піддавали лідера революціонерів та його побратимів. Ба навіть рідний дід юного слідчого, як виявилось, був щирим «бандерівцем», хоч і мусив замовчувати це перед радянською владою.

Художність книги робить її напрочуд захопливою та легкою для прочитання – той, хто перегорне першу сторінку, гарантовано дійде до кінця. У свою чергу, інформаційна роль книги також витримана прекрасно: окрім цікавих та важливих матеріалів, поданих в основному тексті, там містяться ще й хронологічна табличка та короткі оповіді, що стосуються життя Степана Бандери, зокрема, деяких його рис характеру, захоплень та інтересів, яскравих випадків із життя, а також долі, яка спіткала його родину. Окремої уваги заслуговує гарне оформлення книги: ілюстрації В. Тихонюка цілком гармонійно доповнюють текст. І все це разом спонукає стверджувати:  книга «Степан Бандера і я» заслужено отримує своїх «12 балів» і претендує зайняти справді гідне місце не лише на поличці школяра, а й загалом – у бібліотечці всієї родини.

Жанна Капшук

.

УСІ ЦІ КНИЖКИ МОЖНА ЗАМОВИТИ ТУТ

Ти вже маєш «12 балів»?

У школі конфлікт – хлопців з хутора Мазепинці дражнять «зрадниками», вони у відповідь лізуть битися. Але мудрий директор не викликає батьків, не робить записів у щоденнику – він збирає винуватців у своєму кабінеті і дає завдання: самостійно розібратися у тому, що сталося з гетьманом Іваном Мазепою, звідки іде міф про його зраду і взагалі, ким був цей вусатий дядько, портрет якого прикрашає десятигривневу купюру.

Така інтрига розпочинає книжку «Іван Мазепа і я», що вийшла у серії «12 балів» видавництва «Зелений пес». Отже разом із бешкетниками зі школи читач книжки починає досліджувати життя видатного гетьмана, занурюється у складні українсько-російські стосунки, що склалися на межі XVII-XVIII сторіччя і доходить висновку… втім, який саме висновок зробили хлопці за допомоги директора ви довідаєтеся з книжки. А нам залишається тільки сказати, що вона, так само, як і решта книжок серії, містить хронологічну табличку життя Мазепи, художні розповіді про його життя і забезпечує не тільки цікаве читання, але й впевнені «12 балів» з історії.

.

Вчити вірші – що може бути нуднішим? Особливо для хлопців, а особливо – вірші Лесі Українки. Герої книжки «Леся Українка і я» думають так само: якого, власне, дідька сидіти і нудити рядки якоїсь хворої поетки, хіба здорових мало?

Але раптом у розмові дорослих вони чують, що теперішнім людям, щоб захистити себе від свавілля влади, треба брати приклад з Лесі Українки, бо вона, виявляється була завзятим борцем із владою і неодноразово перемагала царя разом із товаришами – письменниками, науковцями. Взяти хоч би перший український пам’ятник Російської імперії – Іванові Котляревському у Полтаві. А чи будинок Полтавського земства, який обурив самого царя.

За допомоги полтавської родички діти поринають у розслідування і раптом бачать перед собою зовсім іншу Лесю – не хвору дівчинку, що пише вірші, а сильну, мужню жінку, що боролася за права українців, жінку-воїна, з якої не гріх взяти приклад сучасним людям у відстоюванні своїх прав.

Цікаві спогади про зустрічі з Лесею Українкою, почуті від нащадків полтавчан, що були свідками першого мітингу в імперії, де промовці говорили забороненою українською мовою, історичні факти, хронологічна таблиця – усе це робить книжку не тільки цікавою, але й корисною. І вашій дитині гарантовані «12 балів» з літератури.

.

«Святу» Ольгу, виявляється не всі вважають святою. Ще й досі її проклинають на Поліссі, нащадки древлян, тих самих, що княгиня спалила разом із містом – з таким парадоксом зустрічаються маленькі герої книжки «Княгиня Ольга і я».

Як можна пам’ятати те, що відбулося тисячу років тому? Чи личить помста «святій» княгині? А може, мали рацію древляни, коли вбили її чоловіка – рекетира і ненажеру Ігоря? Чи справа тут не в ньому, а у звичайній конкуренції Києва та Іскоростеня?

Такі зовсім не дитячі проблеми доводиться розслідувати юним слідопитам, подорожуючи до Полісся, місця, де відбувалися ті давні криваві події, читаючи книжки та зазираючи до інтернету.

Разом із ними читачі занурюються у тисячолітню історію, яка постає перед ними живою – з людськими пристрастями, злобою, помстою, жадібністю, але разом із тим – милістю, добротою та прощенням. Жвава мова не дає заскучати, а хронологічна таблиця водночас тримає розповідь у межах науки. Дитина, що прочитає цю книжку, отримає не тільки задоволення, але й заслужені «12 балів» з історії.

Придбати книгу Віта Левицька  «Степан Бандера і я» в інтернет-магазині ВсіКниги.