Як ми пробували “на зуб” книжкову виставку

Анонс вабив несподіванками – тут вам і перший віртуальний квест з електронною книжкою для переможця, і виступ дитячого театру, і екзотичний соус із груш. А головне – журналістам обіцяли дати спробувати усе це на собі. Навіть квест із призом.

Тому редакційне завдання ставало не тільки корисним, але й приємним. Я взяв ноги в руки та поїхав до салону кухонь Merx, де відбувалося дійство.

Задум організаторів полягав у тому, щоб дати нам можливість продегустувати найсмачніші заходи майбутньої книжкової виставки та примусити поділитися враженнями з вами, читачами.

Що я з великим задоволенням і роблю за допомогою фотографій.

.

Два головні герої дегустації – груші та сейф із призом для журналістів

Проте зараз приз відпочиває за зачиненими дверима. Журналісти отримують картки із запитаннями, вірні відповіді на які складуть омріяний код для вікриття сейфа. Залишилося тільки вгадати, скільки сторінок можна прочитати без підзарядки на новому пристрої Pocketbook. Особисто я й гадки не маю про це.

.

Поки груші ріжуться на шматки, щоб потім бути посмаженими на сковорідці, організатори розповідають про програму дитячого дня на виставці. Даша Малахова проведе майстер-клас із кулінарії, майстри книжкової справи навчать дітей каліграфічно писати власні імена, малювати ілюстрації, палітурити книжки, а студія мультфільмів “Червоний собака” разом із маленькими читачами створить справжній анімаційний фільм. А головне – усе це абсолютно безкоштовно.

.

Ну і звісно, дітям покажуть спеціальний дитячий спектакль “Казка про Я”. От її головні герої – Перо та Чорнильниця. Вони вміють співати та розповідати цікаві історії. Виставу “Театру для всіх” поставлено за мотивами книжки Лесі Вороніної “Сни Ганса Християна”.

.

Нарізані груші відправляються на сковорідку. А брати Капранови розповідають про літературне походження рецепту. Книжка Лідії Чарської “Джаваха” надихнула їх на спогади про бабусю, яка, так само, як героїні Чарської, вчилася в інституті шляхетних панянок. А крім того – готувала соус із груш за унікальним рецептом, якого ви не знайдете в інтернеті.

.

Коли груші обсмажилися до золотавої скоринки, їх заливають соусом “Бешамель” з підсмаженого борошна та вершків із додаванням імбирю, мускату або інших спецій залежно від того, до якої страви буде подаватися соус. Адже соус із груш – це зовсім не десерт, а швидше гарнір до птиці чи м’яса.

.

Олексій Авраменко, керівник Букленду, – людина серйозна. І квест, який він оголошує для журналістів теж не жартівливий. Бо приз чекає на переможця всередині сейфа. Щоправда, враховуючи нашу необізнаність, пан Олексій докладно розповідає про новий пристрій для читання е-книжок, так, щоб із цієї розповіді уважний слухач почерпнув усі необхідні відомості для розшифрування коду.

.

Після того, як заповнені картки було вкинуто у каструлю-лототрон, втілення богині щастя наосліп видобуло першу з них. Тепер залишається тільки перевірити, чи вірно підібрано код.

.

Журналіст “Молоді України” Наталя Поклад тремтячими пальцями набирає код… Вгадала – не вгадала?

.

Ура! Сейф відкрився! Наталя виграла читалку для електронних книжок! А я залишився без призу через примху капризної дівчини, що витягнула не мою картку. Бо код я теж вгадав.

.

Олексій Авраменко збентежений легкістю, з якою переможниця зламала сейф і обіцяє, що на виставці учасники квесту не отримають жодної підказки. Всього буде два розіграші – у суботу 13 листопада та у неділю 14 листопада. І переможе тільки той, хто абсолютно самостійно розгадає задачки компанії Букленд.

.

Ну а ті, хто не переміг, отримали втішний приз – соус із груш за рецептом бабусі братів Капранових.

Їм залишається тільки повідомити читачів про те, що виставка “Книжковий світ” відбудеться 11-14 листопада в Університеті фізкультури, вул Фізкультури, 1. М.Республіканський стадіон. Слідкуйте за анонсами та вивчайте програму виставки – організатори обіцяють безліч цікавих подій.

.

Олекса Вертипорох

Фото Андрія Капранова