Бельгійський ресторан COOK@BOOK. Віртуальна екскурсія

За промовистою адресою: площа Вільного Часу (Place du Temps Libre), 1, у Брюселі розташувався унікальний заклад – книгарня-ресторан COOK@BOOK. Українским читачам відомо про існування кулінарно-книжкового жанру, але наші книгарні-кав’ярні є швидше закладами харчування, у оформленні яких використовуються книжки. Крім того у брюсельському закладі вражає масштаб та креатив – звісно, такого в Україні не знайти.

.

Саме тому ми вирішили дати можливість нашим читачам здійснити віртуальну екскурсію рестораном COOK@BOOK, подивитися, як воно буває. Ну а хто буде у Брюселі – не оминайте площу Вільного Часу. Не пожалкуєте.

.

Господарі ресторану Дебора Дріон та Седрик Легейн вклали у своє дітище близько 3 мільйонів доларів. Банки відмовилися фінансувати такий незвичний проект. Але віра у книжково-кулінарну ідею була настільки непохитною, що власники ризикнули, продавши весь свій старий бізнес – юридичну фірму та мережу ресторанів.

.

В результаті 2006 року заклад відкрив двері для відвідувачів.

.

Ресторан-книгарня користується великим успіхом у брюсельців, щоправда, як твердять господарі, 70% прибутку їм приносить саме їжа, у той час, коли на книжки залишається лише 30%, проте вони не втрачають надії на вирівнювання ситуації.

.

Заклад розташовано у двох будинках, що оточені великим подвір’ям із дитячими майданчиками та парком.

.

9 залів ресторану спеціалізуються на різних книжкових жанрах: коміксах, дитячій книжці, мандрах, мистецтві, музиці, садовому дизайні, художній літературі, кулірнаії та англомовній книжці.

.

А зараз подивіться докладніше та оцініть вигадливість дизайнерів, смак ідеологів та значення книжки у повсякденній культурі бельгійців.

.

Так виглядає дитячий зал

.

А тут продаються путівники, енциклопедії та інші книжки для аматорів подорожей

.

Зал мистецтва повністю відповідає сучасним тенденціям.

.

А тут “їдять” художню літературу.

.

Кулінарію символізує італійська кухня та знаменитий “Фіат 500”

.

.

Зал англійської книжки потребує англійського оформлення.

.

Спочатку господарі боялися, що відвідувачі масними руками будуть псувати книжки і навіть пропонували спеціальні серветки. Проте практика показала, що бельгійці з великою повагою ставляться до друкованого слова, тому книжки зараз лежать скрізь – на столиках, підвіконнях, стелажах, навіть на підлозі. І ніхто їх не псує.

.

От і нам би так

.

COOK&BOOK